Der var hverken vand eller strøm, da tre unge mænd i 2017 jublede over at have vundet brugsretten til at etablere et midlertidigt sted med madboder m.m. under Bispeengbuen. Med en 46 siders projektansøgning havde de fået overbevist myndighederne om at være det rette alternativ til streetfoodmiljøet Papirøen, der stod foran en genhusning.
URBAN13 blev født. Og selvom der hverken i opstarten eller siden er fulgt offentlige driftsmidler med fra København eller Frederiksberg kommuner, som omkranser URBAN13, er der sket en forvandling af de nu 5.000 m2 som de færreste dengang havde forestillet sig.
”I skaber dagligt aktiviteter for unge og gamle, styrker samhørigheden mellem unge og børn af forskellige etnisk baggrund. Frederiksberg som lokalsamfund har brug for jeres kulturentreprenørskab og evne til at styrke frivilligheden, også andre steder end under Bispeengbuen,” sagde formanden for Frederiksbergfonden, Mads Lebech, ved afsløringen af URBAN13 som modtagere af Frederiksbergprisen 2024 og 100.000 kroner i oktober.
Læs mere om årets uddeling af Frederiksbergpriserne
Fra gold p-plads til levende byrum
Frederiksbergprisen tildeles et lokalt initiativ eller organisation, der har formået at udvikle en ide eller et initiativ til at blive en betydningsfuld del af livet på Frederiksberg. Det er URBAN13 et fornemt eksempel på.
Fra at være et utrygt betonområde i grænselandet mellem socialt boligbyggeri på københavnersiden og ejerboliger på Frederiksberg blev URBAN13 en organisation, et fællesskab og i dag en forening. Takket være rygstød fra mange forskellige sider er det blevet et bredspektret, levende byrum som også Dronning Margrethe måtte besøge, da hun i 2022 var på sommertogt på Frederiksberg. Her fik hun en rundvisning af de to direktører Benjamin Randbøll og Alexander Stevns og oplevede på tætteste hold, hvad det betyder at kalde sig for et bylaboratorium for de små med de store ideer, som mange børn og unge har glæde af.
Her er koncerter, filmklub, markeder, kontorfællesskab for iværksættere, burgerjoint og ikke mindst rige muligheder for gadeidrætten i ly under det sekssporede asfalttag.
I 2019 gik URBAN13 ind i samarbejdet med foreningerne Street Society, BørneBasketFonden, Streetball København og Danish Football Freestyle Community om projektet Street Under Buen, der skulle fungere som socialt samlingssted for unge og udvikle gadeidrætten i hovedstaden. På den tidligere parkeringsplads er i dag brugerskabte baner, et foreningsklubhus, tribune og lagercontainere, og Street Under Buen var i 2020 med i det nationale kapløb om Danskernes Idrætspris i København. Senest er en bevilling landet fra Realdanias Vores Sted-pulje, som gør det muligt at bygge et nyt samlingspunkt for mange af stedets aktiviteter i 2025.
Frederiksbergfonden har været involveret i URBAN13 fra begyndelsen, hvor fonden som den første bevillingsgiver støttede projektet med en million kroner. Det førte, ifølge Alexander Stevns, til, at andre donorer som Realdania og Lokale- og Anlægsfonden fulgte trop med yderligere økonomisk støtte.
”Så er vi ret sikre på, at der kommer et nyt URBAN13 eller måske endnu bedre, en ny Frederik Birket-Smith.”
Frederik Birket-Smith modtog samme aften Hædersprisen 2024.
FAKTA
Hvor kommer navnet URBAN13 fra?
Urban Hansen, overborgmester i København fra 1962 til 1976, mente at opførelsen af Bispeengbuen var et rigtigt skridt på vejen til udviklingen af hovedstaden. Han lægger navn til URBAN13 som en reference til byens foranderlighed og fremdrift. Tallet 13 henviser til den sporvogn, som kørte i området, inden busserne i Urban Hansens tid tog over og på den måde også forandrede bybilledet.