Prisvindende bylivsmøbler på Frederiksberg

Nabomøblerne kan flyttes rundt som man har lyst til på området. Foto: Martin Sørensen

Designkonkurrence i årets begyndelse gik over al forventning og projektet Nabomøbler rykkede med stor succes ind på Frederiksberg i 2020.

Nabomøbler begyndte i 2018 som et projekt, udviklet af bylivsarkitekt Victor Aalund, der ville teste om opsætningen af liggestole og plantekasser på Solbjerg Plads kunne bringe nyt liv til byrum og pladser. De positive erfaringer herfra førte til et ønske om nogle Nabomøbler af permanent karakter, og i begyndelsen af 2020 udskrev Victor Aalund i Aalund Urban Architects med støtte fra Frederiksbergfonden en designkonkurrence om design at et nyt siddemøbel til byen. Der var overvældende interesse for at deltage og hele 44 forskellige designforsalg nåede frem til bedømmelse i en meget kompetent dommerkomite.

Frederiksstolen vandt designkonkurrencen

Vinderstolen blev Frederiksstolen, designet af Alice Delsenne og Jacob Brinth fra Nue Studio. Vinderforslaget blev præmieret med 12.000 kroner.

I dommerbetænkningen blev vinderforslaget bl.a. fremhævet for sine moderne referencer til det historiske Frederiksberg:

Nue Studio har med fine referencer til både den klassiske Frederiksbergbænk og Luxembourgstolen i Paris designet et siddemøbel, der passer godt ind i den frederiksbergske, klassiske og urbane kontekst.

Frederiksstolen har sin egen karakter, og med et moderne og respektfuldt udtryk relaterer den sig elegant til sine omgivelser. Dens diskrete og samtidig inviterende æstetik gør den velegnet til både pladser og parker.

Frederiksstolens enkle og robuste rørkonstruktion vil sikre holdbarhed gennem mange sæsoner, og vedligeholdelsen af enhederne vil være minimal, da den viste finish med afrundede former i konstruktionen betyder, at overfladerne stort set vil være selvrensende.

Frederiksstolen er en del af en komplet møbelserie af stole, bænke og loungemøbler. Serien kan tilpasses alle dele af Frederiksberg – fra moderne, urbane pladser til mere historiske bydele samt byens parker.

Skabt til fire forskellige byrum

Victor Aalund og designerne havde i forsommeren et tæt parløb med danske producenter om fremstillingen af de vindende stole og bænke, og de første møbler flyttede ind på Solbjerg Plads inden sommerferien. Og fordi Frederiksbergfondens bestyrelse i foråret besluttede at  fordoble bevillingen, så kunne der også produceres møbler til de grønne omgivelser omkring Landbohøjskolen, foran Lorry og ved Urban 13 under Bispeengbuen.

Frederiksstolen er fremstillet af vedligeholdelsesfri stålrør, som er pulverlakeret i forskellige farver for netop at passe optimalt til de lokale omgivelser.

Møblerne til Urban 13 kræver et særligt udtryk og derfor blev den gule farve valgt. Foto.: Martin Sørensen

”Møblerne har hvert sted fået deres egen identitet med nøje udvalgte farver. På Solbjerg Plads har stolene fået en råhvid farve, mens bænkene er grønbrune. Den farvekombination spiller godt sammen med det urbane rum og bygningerne, der omkranser pladsen. I både Lorrys have og på Landbohøjskolen er møblerne i den klassisk ’Frederiksberggrøn’, da den her skal falde harmonisk ind i parkomgivelserne. Ved Urban 13, der ligger under Bispeengbuen, er byrummet råt og urbant. Derfor er møblerne her malet pang-gule for at give karakter til byrummet,” forklarer Victor Aalund fra Aalund Urban Architects.

Alle møblerne er forsynet med et skilt, så man tydeligt kan se hvor i byen, de hører til.

Læs mere om Frederikstolen i dette katalog

Tilmeld dig vores nyhedsbrev