Modtageren af Frederiksbergfondens Hæderspris, Ole Thøger Nielsen, har i 26 år samlet børn og unge i musikalske fællesskaber. Det vil pensionsalderen ikke stoppe ham i.Frederiksbergfondens bestyrelse tildeler den årlige Hæderspris på 50.000 kroner til et menneske, som i kraft af sin person, virke eller profession har betydet noget særligt for Frederiksbergs borgere. Og der var næppe nogen blandt de fremmødte til Frederiksbergfondens prisuddeling i august, der kunne være uenige i, at lederen af Musikhøjskolen, Ole Thøger Nielsen, var et oplagt valg som årets prismodtager.
Ole Thøger Nielsen har i 26 år været leder af Frederiksberg Musikhøjskole, hvor 2000 børn hver uge deltager i undervisning og introduceres til glæden ved musik, film, billedkunst og dans i Musikhøjskolens lokaler og ude på skolerne. Ole Thøger Nielsen har også gjort en ekstraordinær indsat for oprettelsen af skoleorkestre på fem af Frederiksbergs skoler, hvilket har betydet, at en langt bredere gruppe af børn har fundet glæden ved musikken og fællesskaber på tværs af årgange. Med en bevilling fra Frederiksbergfonden er der indkøbt 150 instrumenter til udlån, så musiktilbuddet på skolerne har været tilgængelig for alle børn.
(Se videointerview med Ole Thøger Nielsen (Artiklen fortsætter efter videoen)
Hvad betyder det for dig at modtage Hædersprisen?
”Jeg er utrolig beæret og enormt glad. Det er også en bekræftelse af, at man ikke er alene i verden omkring dét, man arbejder for og at der er andre, der deler min tilgang til tingene. Det motiverer sådan en som mig til at gå videre.”
Du har også gjort et stort arbejde for at byen får en ny Musik- og kulturskole på Radiohusgrunden på Rosenørns Allé. Frederiksberg Kommunalbestyrelse har besluttet at påbegynde opstarten af projektet 2022. Hvad synes du om det?
” Jeg glæder mig over, at der er rigtig mange andre, der kæmper for det og tror på det. Jeg stopper jo som leder i efteråret og det bliver et af min efterfølgers store fokuspunkter at følge tilblivelsen og byggeriet og ikke mindst at lave indholdsudviklingen. Der ligger et stort arbejde med at gøre musikhøjskolen klar til at rykke ind i den fantastiske ramme.”
Og hvad med dig – slipper du dit musikalske engagement på Frederiksberg, når du går på pension?
”Nej – jeg står til rådighed med alt dét, folk synes jeg kan bidrage med, men der er ikke aftalt noget. Jeg vil altid have en stor veneration for Frederiksberg og hvis jeg kan bidrage –er jeg helt klar. Jeg holder ikke op med at brænde for arbejdet med at give børn og unge mulighed for musik og kunstnerisk virke. Men min efterfølger skal ikke have mig siddende på skulderen, det er jeg meget bevidst om”.
Og så bliver der måske også snart tid til dit personlige musikliv?
”Ja, jeg forestiller mig ikke at gå på aftægt. Jeg har levet som professionel saxofonist de første 15 år af mit arbejdsliv og har tidligere udgivet bøger – alt det skal jeg hav gang i igen.”
Fakta:
En ny Kultur- og Musikskole har været en del af en politisk aftale siden 2016. Frederiksberg Kommunalbestyrelse har netop vedtaget budget 2022, hvori der øremærket 101 mio. kroner til opførelse af en Kultur- og Musikskole på konservatoriegrunden . I 2022 fortsættes arbejdet med at skabe rammer for aftaler med de private aktører – ligesom projekteringen af projektet igangsættes. Indholdsmæssigt tager den kommende kultur- og musikskole afsæt i aktiviteterne på Musikhøjskolen.
Kilde: Budget 2022, Frederiksberg Kommune