I år er det 75 år siden Storm P døde og han står stadig i levende erindring for de fleste. Mange kan med et hurtigt blik genkende hans karakteristiske streg, og udtrykket ”en Storm P opfindelse” beskriver udmærket vores syn på en løsning, der er ganske fantasifuld og ganske urealistisk.
Storm P. fylder også i Frederiksbergs bybillede, hvor forskellige kunstnere har hyldet ham i kæmpeformat med tre forskellige gavlmalerier. På byens mest prominente adresse, Frederiksberg Runddel, findes Frederiksbergmuseernes museum STORM, der formidler den danske tradition for humor og satire. Museet er naturligvis opkaldt efter multikunstneren med det borgerlige navn Robert Storm Petersen. I anledning af 75 året for hans død kan publikum nu opleve en ny udstilling ”Storm P.s Verden – en rejse gennem humor og satire”.
Her kan publikum betragte Storm P.s opfindelser, hans værker og kreative processer og forhåbentlig, som det er museets hensigt, får gæsterne en forståelse af Storm P.s betydning for populærkulturen og hvordan han eminent fangede tidsånden og efterlod et bidrag til dansk kultur, man må tage den sorte, bløde filthat af for. Derfor har Frederiksbergfonden også støttet både hyldesten af det frederiksbergske ikon på byens gavle og senest den aktuelle udstilling.
Læs mere om den aktuelle udstilling
Storm Ps bidrag til 2024
Har Storm P.s kunstneriske eftermæle stadig noget at sige til os som publikum i 2024?
”Ved at se på Danmarks mest folkekære humorist i det 20. århundrede kan vi lære en masse om os selv. Vi kan se ham som en historisk person, der havde afgørende indflydelse på og afspejler danskernes nationale humor-identitet i mere end en menneskealder. Navnlig kan vi se på de enkelte historier, tegninger og malerier. Mange af dem rummer stadig stor komik, livsvisdom og kunstnerisk dybde, som også har relevans for os i dag,” siger Nikolaj Brandt, museumsinspektør på STORM.
”Mange af hans malerier har universelle budskaber, som er lige så aktuelle i dag. Skal man bare følge efter flokken og ensretningen, eller skal man gå sin egen vej og derigennem blive fri? Hvem er lukket inde og hvem er fri?”
Nogle af disse temaer er en gruppe lærerstuderende ved at dykke ned i. De studerende skal undervise elever i billedkunst med udgangspunkt i udstillingen og som forberedelse til det, er gruppen flyttet ind på STORM, hvor Frederiksbergmuseerne undervisningsansvarlige, Line Esbjørn, uddanner dem i museumsdidaktik og dialogbaseret undervisning.
Lærdommen i fortidens blinde vinkler
Storm P’s havde også sine blinde vinkler i forhold til det menneskesyn, vi har i nutidens Danmark.
”I Storm P.s enorme produktion er der en del materiale som afspejler tidens – og dermed også Storm P.s – syn på, hvad der var i orden at gøre grin med og dermed hvad danskerne grinede af. I udstillingen har vi valgt at vise eksempler på stereotype diskriminerende fremstillinger af jøder og sorte, som fandtes i rigt tal i tidens vittighedstegninger. Her kommer vi meget tæt på historisk materiale, som afspejler et menneskesyn, som vi i dag heldigvis har bevæget os langt væk fra. Som museum er det vigtigt ikke at gemme dette materiale væk, men vise det, så man kan få indsigt i – og skabe debat om vores fælles historie. For i dag er der heldigvis mere end nogensinde fokus på bekæmpelse af fordomme og diskrimination imod andre grundet deres køn, etnicitet mm. Historisk viden om fortidens blinde vinkler kan være med til at hjælpe os til at få øje på vores egne.”