De nye træspær gemmer sig for de flestes blikke under stilladsernes overdækning bag Riises Landsted på Allégade. Men når de nu er rejst, skal traditionerne selvfølgelig holdes frem i lyset. Som bygherre og partner i ombygningen af Allégade 7 havde Frederiksbergfonden derfor inviteret til rejsegilde for en lille kreds af håndværkere, naboer og samarbejdspartnere den 3. juli.
På præcis denne dato for tre år siden underskrev Frederiksbergfondens direktør Martin Dahl aftalen med mediehuset TV2 Kosmopol (Lorry) om køb af det tidligere Økologiske Inspirationshus. Tre år er siden gået med myndighedsdialog, udmatrikulering, arkitektkonkonkurrence, projektering, entrepriseudbud og byggeri. Ombygningen af ejendommen skal huse både hovedsædet for skolehaveforeningen Haver til Maver og Teater Riddersalens værksted.
Det er ikke nogen nem opgave at få et byggeri af denne karakter til at lykkes så godt, som det er tilfældet. Der er i realiteten kun en meter fra bygningens ydermur til at drive en byggeplads på i det daglige, resten er naboernes areal, så det kræver et særligt naboskab og fælles opbakning til for byggeriet.
”Når vi bygger her, er det ikke for sjov. Bygningerne her på Allégade har ligget her siden Frederik den 4., der i 1699 fandt på at ville have et slot på Frederiksberg. Resten er historie og den historie har vi i Frederiksbergfonden tænkt os at blive en del af, for Allegade er et sted, der betyder meget for Frederiksberg og dens borgere. Det vi laver her er noget, der skal være her i måske de næste 200 år,” sagde Martin Dahl ved rejsegildet.
Han takkede derfor alle – lige fra dommerkomiteen bag udvælgelsen af byggeriet, Realdania for fondsstøtte til Haver til Maver, Slots- og Ejendomsstyrelsen, naboer samt ikke mindst Claus Pryds Arkitekter, Sinuz bygherrerådgivere, projektleder Carsten Skaarup, hovedentreprenør Keld Hermann og særligt håndværkerne.
Sidstenævnte modtager en særlig gave på et senere tidspunkt når byggeriet er slut. Efter sommerferien vil fotograf Lars Schmidt fotografere håndværkerne i deres daglige arbejde på byggepladsen som dels et personligt minde, men også en erindring om den betydningsfulde håndværksfaglighed, de udfører nu og for eftertiden.