Frivillighed hjælper dem, der er tvunget på flugt

En stolt delegation af frivillige fra Solbjerggruppen blev velfortjent hædret med Frederiksbergprisen 2023 ved den årlige prisuddeling i Kuppelsalen i Planetariet den 9. november.

Solbjerggruppen gør en imponerede indsats for at hjælpe ukrainske medborgere. Foto: Lars Schmidt

Det er i år 27. gang, at Frederiksbergfondens bestyrelse tildeler prisen og 100.000 kroner til et lokalt initiativ eller en organisation, der har formået at udvikle en ide eller et initiativ til at blive en betydningsfuld del af livet på Frederiksberg.

Denne gang gives prisen til Solbjerggruppen, som med få menneskers indsats, har formået at yde en værdifuld og bred vifte af tilbud, aktiviteter og menneskelig omsorg til kommunens nye medborgere, der er flygtet fra deres hjemlande– tidligere var det fra Syrien og nu er det Ukraine. I dag bor omkring 600 voksne og børn fra primært øst- og syd-ukraine i Frederiksberg Kommune, og opgaven med at få hverdagen til at fungere bedst muligt for dem, har Solbjerggruppen i ekstraordinær grad påtaget sig et medansvar for.

”Ukraine blev mødt med stor international og dansk opbakning, men det var jer, man mødte, når man som ukrainer nåede frem til Frederiksberg, hvor I stod med den udstrakte hånd i et godt og tillidsfuldt samarbejde koordineret af Frederiksberg Kommunes modtageteams, som også̊ har stået for en utrættelig og ansvarsfuld indsats.

Frederiksbergprisen i år gives i anerkendelse af mødet mellem ukrainere på Frederiksberg og Frederiksbergs borgere repræsenteret ved Solbjerggruppen,” sagde Sys Rovsing, da hun som formand for Frederiksbergfonden overrakte prisen til Solbjerggruppen.

Solbjerggruppen, der i dag har cirka 10 aktive medlemmer, har i sit virke arrangeret caféaftener, danskundervisning, søndagskaffe, fællesspisninger, kørselshjælp, lektiehjælp, kontaktfamilier, cykelværksted, byttecentral med genbrugsting, frisørsalon, hjælp af handyman, udflugter, sports- og kulturaktiviteter og ikke mindst medmenneskelig omsorg og engagement, der måske er det allervigtigste, når man er tvunget væk fra sit hjemland.

Moderator Niels Krause-Kjær giver ordet til filminstruktøren Snobar Avani, der har lavet animationsfilmen Drøm. Foto: Lars Schmidt

Drømmen om et hjem

Ved uddelingen af årets Frederiksbergpriser fik aftenens gæster også mulighed for at opleve den rørende animationsfilm Drøm i Planetariets Kuppelsal. Filmen handler om en pige, der får knust sine drømme af krig og sendes på flugt. Fortællingen er skabt af skolelærer og filminstruktør, Snobar Avani, der i 1992 selv flygtede til Danmark fra det sydlige Kurdistan og den tilbydes som undervisningsmateriale til skoleklasser af Røde Kors.

Ifølge Solberggruppens talsperson, Kirsten Brogaard Pedersen, har ukrainerne også store drømme – og de handler oftere og oftere om at kunne blive i Danmark.

”I Ukraine vil man jo gerne have at folk vender hjem og genopbygger landet, når krigen er slut. Men flere og flere giver udtryk for at de gerne vil blive her. Det er nok mest de unge familier med børn, der er faldet godt til. Jeg får flere og flere spørgsmål om, hvad de skal gøre for at få lov til at blive i Danmark, men det er der jo ingen der ved endnu, fordi ukrainerne har fået en særlov.”

Kirsten Brogaard Pedersen siger, at det er en meget stor anerkendelse af Solbjerggruppens arbejde at modtage prisen og pengene falder på et tørt sted.

”Det betyder jo meget at få sådan en pris.  Ud over det at blive påskønnet for at vi har gjort en indsats, så betyder det jo også at vi modtager nogle penge, som kan bruges til nogle forskellige ting, som vi ellers skulle have kæmpet med at skaffe,” siger hun.

De 100.000 kroner skal ifølge Kirsten Pedersen bruges til at forbedre hverdagen og skabe lyspunkter for mange af de ukrainske flygtninge, for hvem ressourcerne er meget små. Pengene er allerede øremærket til at betale for engelskundervisning, udflugter, smårejser, fritidsaktiviteter for børn og adgangskort til Zoologisk Have, som kan udlånes og bringe glæde i mange familier.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev