Lokale saloner serverer frankofile foredrag

ditlev tamm fortæller
Professor emeritus, historiker og forfatter Ditlev Tamm fortalte sidste år om François-Timoléon de Choisy fra Solkongens tid, der gav den gas som crossdresser – og bagefter var der debat.

Når medlemmer og gæster mødes i foreningen Franske Saloner, så foregår samtalerne på dansk. Men vinduet ud til den fransktalende verden står på vid gab.

Foreningen Franske Saloner på Frederiksberg holder saloner med foredrag og debatter for alle interesserede borgere, der gerne vil vide mere om den fransktalende del af verdenen og møde andre i lokalområdet med samme interesse. Salonerne finder inspiration til emner i bl.a. nye udstillinger, teaterforestillinger, videnskab og andet med en relation til Frankrig, og de interessante emner udfoldes i aftentimerne på biblioteket på Danasvej og på Frederiksberg Hovedbibliotek.

2022 var foreningens debutsæson og med støtte fra bl.a. Frederiksbergfonden og et forventet billetsalg, kan foreningen i 2023 gennemføre et program med 12 arrangementer, der nok skal få nogle deltagere til at kippe med den franske trikolore.

Vægter den lokale forankring

Arrangementerne har så vidt muligt en lokal forankring, som når forfatter og frederiksbergborger Hanne Vibeke Holst i år gæster en salon og fortæller om den betydningsfulde dansk-franske billedhugger Sonja Ferlov Manchoba (1911-1984), der optræder i forfatterens roman ”Kriger uden maske”. Men emnerne spænder vidt – fra franske krimier, gastronomi og sociologi til foredrag om filmskaberen Godard og bombningen af Den Franske Skole, som journalist og podcaster Stine Ellerbæk vil fortælle om.

”Vi lægger vægt på den lokale forankring og det ses bl.a. med foredrag om bombningen af Den Franske Skole, og når vi skal finde oplægsholdere, så trækker vi gerne på nogle af de mange talenter, vi har på Frederiksberg og som bidrager aktivt til kulturlivet. Vi holder også salonerne lokalt, fordi vi her på Frederiksberg har en historiebevidsthed og der er ”højt til loftet” og en kulturel nysgerrighed. Og folk vil gerne deltage. Der kommer ret mange til salonerne, der bor lokalt, men også folk udefra,” siger Ulla Gjedde, der er formand.

Fakta

Frederiksbergfonden udgav i 2019 rapporten bag undersøgelsen ”Kulturen på Frederiksberg – 500 borgeres holdninger” og blandt konklusionerne var bl.a.:

  • At Frederiksberg-borgeren udtrykker stor anerkendelse af kulturens værdi.
  • At Frederiksberg-borgeren anerkender mere end gennemsnitsdanskeren det nye syn på tingene, at lære fra verden og selvrefleksionen.
  • At Frederiksberg-borgeren i langt højere grad end gennemsnitsdanskeren finder det vigtigt at der findes kulturtilbud i lokalområdet.

Læs rapporten

Tilmeld dig vores nyhedsbrev