Tungmetal rykker ind på Musikmuseet

Hva’ Helved’ planlægger i år koncerter med store bands som Heilung, Bersærk og Orm. Billedet er fra en tidligere event. Foto: Silverflame Productions

Musikmuseet gentager heavy metal eventen ’Hva’ Helved’ i et sjældent tæt samarbejde med genrens nørdede ildsjæle.

Nationalmuseets Musikmuseum på Frederiksberg er i disse uger ved at lægge sidste hånd på programmet for årets heavy metal event ’Hva’ Helved’. Det er en begivenhed, der for tredje år i træk sætter fuld spot på heavy metal som genre, dens historie og de kulturelle understrømme, der ligger bag. Denne event bidrager sammen med museets øvrige events, nodesamlinger, udstillinger af alt fra valdhorn til violiner, lydlegeplads og meget andet til at åbne dørene til musikkens magi.
Programmet for ’Hva’ Helved’ lyder igen i år på hårdtpumpede heavy metal koncerter, udstilling og talks fra 8. – 10. april.

Bred målgruppe for arrangementet
Og ja, en stor del af publikum og koncertgæsterne i løbet af de tre dage er meget langskæggede og har mange tatoveringer, men det er langt fra alle publikumsgæsterne, der kommer fra heavy metal miljøet, forklarer Anders Haahr, der er Musikmuseets formidlingsinspektør.

”Vi ønsker at invitere alle indenfor, også Hr. og Fru. Danmark som er nysgerrige efter at få en oplevelse som de ikke troede, de havde interesse for. Vi vil gerne lave et arrangement, der ikke bare stiller den musikgenre til skue, men som viser tendenser i miljøet – ligesom vi også ønsker at åbne øjnene for museet overfor folk, der måske ikke kender vores eksistens,” siger Anders Haahr.

Hva’ Helved’ har hvert år et særligt tema og her i 2021 er det viking heavy metal. Det er en skandinavisk undergenre, der mixer black metal med nordisk folkemusik, og museet forhandler med store bands som Heilung, Bersærk og Orm.

”Vi er så stolte over at blive begunstiget af Frederiksbergfonden, for eventen havde ikke været mulig uden fondens velvilje. Det betyder, at vi kan tiltrække nogle lidt større navne som har stor genklang i miljøet.”
Publikum kan også se frem til talks med blandt andre designeren Jim Lyngvild og museumsinspektør Jeanette Varberg, der har skrevet flere bøger om vikingetiden. Der bliver også udstilling af forskellige genstande, billeder samt videoer skabt af aktører i metalmiljøet.

Samarbejde med frivillige ildsjæle
Normal bliver udstillinger og events kurateret af fagpersoner, men her har museets ledelse valgt en anden model. ’Hva’ Helved’ er lavet i tæt samarbejde med en styregruppe af ildsjæle fra heavy metal-miljøet.
”Det er ret unikt i museumssammenhæng, at vi involverer nogle mennesker fra musikmiljøet i planlægningen og på en måde, hvor de rent faktisk kan se sig selv og deres aftryk på udstillingen. Her har de en udstrakt grad af selvbestemmelse for udvælgelsen og sammensætningen af programmet og det betyder noget for den grad af autencitet, vi ønsker at eventen skal udtrykke.”

Ann-Sofie Sørensen fra styregruppen siger:
”Groft sagt kan man vel sige, at styregruppen skaber indholdet, museet giver os muligheden og danner rammerne og Frederiksbergfonden gør det økonomisk muligt at realisere en udstilling af den kvalitet, vi lægger an til nu. Det er dog ikke så sort/hvidt i virkeligheden, da hele processen jo er et samarbejde mellem os og museet. Sammen løfter vi hinanden, giver plads, og udvikler os sammen. Det er helheden og godt samarbejde, der skaber de unikke resultater.”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev