Ung kunst skal også shine i skyggen

De to tovholdere, Marco D’Andrea og Sophie Andrea Pedersen, ser masser af muligheder for unge, når de kan mødes i den ombyggede container under ‘Buen’.

Sport, iværksætteri, musik og sociale arrangementer lever allerede i det spændende byrum Urban 13 under Bispeengbuen. Her kickstartes endnu et nyt projekt, der henvender sig til unge, der vil arbejde med kunst.

Håndværkerne er ved at lægge sidste hånd på færdiggørelsen af banerne under Bispeengbuen. Nu varer det ikke længe, før lyden af basketbolden der dunkes i kurven, blander sig med bilernes susen forbi under ’buen’. Med jernryggen til vejen er en af Urban 13’s store containere fyldt op med iværksættere, der arbejder stilfærdigt ved deres borde, mens ’Garagen’ som områdets røde og mægtigste centrum samler kræfter til endnu en koncert.

Urban 13 har allerede meget at byde på, men nogle har fået øje på, at kunst og kreativitet skal række videre end street-art og graffiti og have sit eget univers i skyggerne under Bispeengbuen. De tanker er allerede ved at blive ført ud i livet i projektet ’Buen & Engen’, som er en ramme for kreativt engagement, der henvender sig til unge, men også er et fysisk rum i form af en hvid, togcontainer med navnet ’White Cube’, som bliver basen for projektet i det daglige.

Kunstnere holder workshops

Mange yngre kunstnere har allerede meldt sig som gæstelærere til at lave workshops for projektets målgruppe som er unge fra både ressourcestærke områder og fra bydele, hvor børn ikke får kunst serveret til morgenmad. I White Cube skal de kunne komme fra om eftermiddagen og udfolde deres skabertrang og udfordre deres kreativitet og hinandens forskelligheder.

”Vi tror på, at med kunsten og det kreative frirum kan der skabes et samlingspunkt, hvor stærke unge møder dem, der har færre ressourcer. Og udbyttet af at være her skal også være at lære de unge, at når de senere i livet møder modstand, så har de lært at tænke i kreative løsninger, ” forklarer Marco D’Andrea fra Foreningen for Social Innovation, der har igangsat projektet sammen med Sophie Andrea Pedersen og Tilia Isabella Bagger. De to unge kvinder har med en baggrund i performance design og visuel kultur erfaring med at skabe projekter, hvor mennesker mødes og skaber kunst sammen og de kommer til at være tovholdere på projektet i det daglige.

”Kunstverdenen er generelt meget etableret, så hvordan kommer man ind, når man er ung og ikke-etableret. Vi vil gerne skabe noget for dem, der måske ikke har kunsten med hjemmefra,” fortæller Sophie Andrea Pedersen.

Hvem kunne du for eksempel se som bruger af White Cube?

”Det kunne være ’Fatima’ på 15 år. En pige fra Lundtoftegade, som måske har tegnet hele livet, har en spirende interesse for kunst og savner et sted at gå hen med plads til fordybelse og et fællesskab med andre og nogle hun kan læne sig op ad og lære af. Og hvor hun kan komme og gå som det passer hende, for det er ikke et foreningstilbud, vi laver” siger Sophie Andrea Pedersen.

Hun lægger ikke skjul på, at projektet får et særligt feminint touch og særligt henvender sig til piger.

”Meget af det vi ser på gadeplan med sport og så videre henvender sig til drenge. Vi vil også gerne have pigerne med i gadelivet – på den gode måde.”

White Cube bliver den faste base

Den gamle hvidmalede togcontainer er en donation, og nu er den ved at blive ombygget med vinduer, ventilation og gulvvarme. Den indrettes med en materialevæg og arbejdsborde, der kan flyttes rundt til forskellige formål. Udenfor bygges en terrasse og hvis alt går vel, bliver der også råd til et mobilt orangeri.

Corona-pandemien har forsinket projektet, men White Cube forventes at stå klar i sensommeren.

”Det har været superfantastisk med støtten fra Frederiksbergfonden. Det var den første funding og når man har fået den første, er det bare nemmere at få de næste,” forklarer Marco D’Andrea.

Frederiksbergfondens donation på 155.000 kroner går til ombygning af containeren og fire måneders drift.

Frederiksbergfonden har støttet udviklingen af Urban 13 lige fra den spæde start og derfor er det naturligt for fonden at støtte op om stedet videre vækstfase.

Af Jeanette Hougaard

Tilmeld dig vores nyhedsbrev