Historisk kig bag officersuniformen

Hærens Officersskoles 150 års jubilæum med deltagelse af Hendes Majestæt Dronningen. En ny udstilling skal vise mere om, hvad der foregår bag de gule mure. Foto: Hærens Officersskole

På trods af 150 års tilstedeværelse på Frederiksberg Slot er Hærens Officersskole ikke særlig kendt af offentligheden. Men det vil en kommende permanent udstilling råde bod på, når slottets besøgende ’møder’ historiske og nulevende officerer som pejlemærker for skolens historie, missionerne og den militære dannelse.

 

Med et bidrag på 100.000 kroner fra Frederiksbergfonden er Hærens Officersskoles Fond tæt på at have indsamlet hele puljen på 500.000 kroner til et stort formidlingsprojekt, der skal fortælle omverdenen om Hærens Officersskole og de mænd og kvinder, der gennem tiden er blevet uddannet på Frederiksberg Slot.

Slottet har hvert år mange besøgende, der under rundvisningerne hører skolens kadetter fortælle om den kongelige familie og perioden, inden slottet blev domicil for Hærens Officersskole. Og selvom officersskolen faktisk har været på slottet i længere tid end den kongelige familie, så er der ikke mange, der har kendskab til, hvad der foregår bag de gule mure. Det ønsker ledelsen nu at skabe en større synlighed om og indsigt i med en udstilling.

Vi mangler at sætte ord på

”Da der for et par år siden var en debat om at flytte officersskolen, gik det op for mig, at vi var ikke så gode til at sætte ord på, hvem vi er som officerer og som officersskole. Samtidig har vi stor forståelse for, at de mange besøgende på slottet primært kommer for at høre om den kongelige familie, og tiden før officersskolen rykkede ind. Det ønsker vi ikke at ændre, men vi har besluttet, at ingen skal gå herfra uden at have fået en lille smule militærhistorie med,” siger chefen for officersskolen, oberst Nicolas T. Veicherts.

Udstillingen indrettes i et af slottets gemakker, hvor op til 10 udstillingsmontrer vil præsentere udvalgte officerer fra 1864 til i dag, der hver på deres forskellige måder formidler historien, opgaven og den militære dannelse, der former skolens kadetter.

”Vi har ikke endeligt udvalgt alle, der skal medvirke. Rent praktisk skal der nemlig være noget konkret og interessant at vise i montrerne og som også viser den tid, personerne kommer fra. Og det er jo ikke alle, der har noget liggende på loftet fra deres morfar. Så der er et stort arbejde forbundet med at researche på det. Vi skal også have udpeget nogle nulevende officerer, der har været i kamp i Irak eller Afghanistan, kvindelige officerer og nogle kadetter, som kan udskiftes løbende.” fortæller obersten, som er formand for Hærens Officersskoles Fond, der står bag ansøgningen til Frederiksbergfonden.

Direktøren for Frederiksbergfonden, Martin Dahl, roser ledelsen for at gøre officersskolen mere nærværende:

”Slottet bliver i stadig større grad et sted, som borgerne kan gøre brug af til blandt andet kulturarrangementer, og fra fondens side vil vi gerne rose ledelsen for det seriøse arbejde med at rykke slottet og dets nuværende anvendelse tættere på byens borgere. Den åbenhed og tilgængelighed vil vi gerne bakke op om.”

Udstillingen forventes at kunne åbne i begyndelsen af 2021. Udstillingen vil på sigt også blive udbygget med en digital formidling.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev