Et voksende fællesskab har i de senere år gjort en aktiv indsats for at gøre demokratiet meningsfuldt og nærværende for børn og unge på Frederiksberg. For nok ved vores børn og unge ganske meget om, hvad politik og demokrati er, men måske knap så meget om, hvordan de selv kan være en engageret del af det.
To frederiksbergskoler, Lindevangsskolen og Skolen ved Søerne, tog allerede i 2023 initiativ til at fejre demokratiet med grundlovsfester. Her var både morgensamling med grundlovsfest-tema og besøg af den radikale partileder Martin Lidegaard på Skolen ved Søerne, mens DR Ultra kiggede forbi Lindevangskolen og sendte live fra festen med mange indslag. Begge skoler blev støttet af det nationale initiativ Grundlovsfesten, hvor landets skoler kan søge inspiration og vejledning til at holde grundlovsfester.
Succesen med de lokale grundlovsfester, samarbejdet med Grundlovsfesten og Grundlovens 175-års fødselsdag pustede til ambitionerne i 2024. Skolelederforeningen på Frederiksberg og Grundlovsfesten skabte idéen om en stor fælles grundlovsfest for alle 11 almene folkeskoler på Frederiksberg. Og sådan blev det. Den 4. juni 2024 myldrede 1000 skoleelever for første gang til Grundlovsfest på Frederiksberg Rådhus, hvor de ikke bare lyttede til taler, musik og underholdning, men også var i nærkontakt med de grundpiller, det danske samfund hviler på – retsvæsen, politik, medier, forsvaret, folkekirke m.m. Her kunne eleverne f.eks. møde ”Grundtvig” anno 2025 på pladsen, få en tatovering med et Kierkegaard-citat i folkekirkens bod eller tage en selfie med politiet.
Årets fest på Rådhuspladsen
Den fælles grundlovsfest holdes igen den 4. juni, da Grundlovsdag 5. juni er en fridag i skolerne. 1200 elever fra fortrinsvis 7.- 8. årgang forventes at vandre med kurs mod Frederiksberg Rådhus og tilbringe formiddagen med både fest og læring under dagens mini-folkemøde i børnehøjde.
Her venter taler af Frederiksberg Kommunes Fælleselevråd, som har fået hjælp til at skrive og fremføre deres taler af en professionel retoriker. Borgmester Michael Vindfeldt holder tale, og alle kan overvære en debat mellem Fælleselevrådet og lokalpolitikerne fra kommunalbestyrelsens Undervisningsudvalg. Der udleveres en sodavand til hver deltager samt en mini-grundlov, doneret af Grundlovsfesten. I løbet af formiddagen møder eleverne også repræsentanter fra folkekirken, ungdomsklubberne, politiet, Retten på Frederiksberg, Hærens Officersskole, foreningsliv, TV2 Kosmopol m.fl.
Da hverken skolerne eller Grundlovsfestens landskontor har midler til at afholde en fælles grundlovsfest for skolerne, har Frederiksbergfonden i både 2024 og 2025 støttet en ansøgning fra skolelederforeningen. Bevillingen betyder også, at de private skoler på Frederiksberg i 2025 kan inviteres med.
Efter dagens grundlovsfest går eleverne tilbage på skolerne – forhåbentlig med oplevelsen af, at demokrati har mange ansigter, ikke mindst ens eget.

Fakta
Danske elever er blandt Europas mest vidende om demokrati og politik, men det kniber i stigende grad med det aktive engagement, viser en undersøgelse blandt 8. klasseelever i fra 2023. Ifølge International Civic and Citizenship Education Study (ICCS) har de danske elever svært ved at identificere sig med de borgertyper, der engagerer sig i enten civilsamfund eller i den globale dagsorden. Også når det kommer til deres interesse for at deltage i miljø- og klimaaktiviteter placerer de danske elever sig et godt stykke under europæisk gennemsnit.