Prismodtager er drevet af kvalitet og virkelyst

Det man har en ægte interesse for, er som regel også det, man bliver rigtig dygtig til. Ordene passer i hvert fald godt på modtageren af Frederiksbergfondens Hæderspris 2023, restauratør og køkkenchef Jakob Mielcke.

Sandheden i ordene demonstrerede Jakob Mielcke længe inden, han fik nøglerne til Frederiksbergs Haves gamle slotsanlæg i 2007 og indrettede de historiske rammer til spiseuniverset Mielcke & Hurtigkarl.  Siden har han bare forfinet og tilsmagt sine egne ambitioner, der i de senere år har bidraget til, at den gamle have er blevet mere tilgængelig og attraktiv som destination. Og det er netop på den baggrund at bestyrelsen i Frederiksbergfonden i år har valgt at hædre den initiativrige restauratør. Hædersprisen tildeles hvert år et menneske, som i kraft af sin person, virke eller profession har betydet noget særligt for Frederiksbergs borgere og prisvinderen modtager 50.000 kroner.

Brænder for gastronomien

Lige siden Jakob Mielcke var gymnasiedreng i Holstebro, har han haft en passion for gastronomi. Han begyndte først at svinge gryderne for familie og venner, og senere da snakken om hans talent gik bordet rundt andre steder, begyndte han at tjene penge på at lave mad til selskaber. Det blev også til job på et par restauranter i det jyske, men uden et svendebrev som kok var der ingen danske restauranter, der for alvor ville skrive ansættelseskontrakt med ham.

Men stædigheden førte han alligevel til et job hos mesterkokken Pierre Gagnaire i Paris, og da han tre år senere kom tilbage til Danmark, fortsatte han i køkkenet hos Jan Hurtigkarl, der drev fremragende restaurant i Ålsgårde. Jakob havde ikke, modsat mange jævnaldrende kokke, en drøm om at blive selvstændig og åbne sin egen restaurant. Han var kun optaget af at dygtiggøre sig. Men da Jan Hurtigkarl foreslog, at de sammen åbnede restaurant i det gamle Haveselskabs slotsanlæg ved indgangen til Frederiksbergs Have var tilbuddet alligevel for fristende.

Hvilke drømme har formet din karriere som køkkenchef, restauratør og eventmand?

” Min drøm med at åbne restaurant var egentlig bare at kunne få lov til at skabe nogle vilkår for mig selv, hvor jeg kunne lave det, jeg gerne ville og disponere forholdsvis frit. I dag betyder det meget for mig, at Mielcke & Hurtigkarl er uafhængige i den forstand, at restauranten ikke har flere ejere eller investorer, der vil have indflydelse på, hvad vi laver.  Vi prøver at holde os uafhængige og have mulighed for frit at fortolke det, vi synes der er spændende.”

Hvad betyder beliggenheden i Haveselskabets Have for dig?

”Som jyde og naturmenneske betyder det meget for mig, at min arbejdsdag begynder med at gå ind i Frederiksbergs grønne åndehul. Vi lægger meget stor vægt på, at restauranten ligger præcis her og vi har ikke ambitioner om at skulle andre steder hen. Det handler meget om at udfolde og optimere den her destination, så det bliver mere og mere spændende at komme på besøg her i haveselskabet på Frederiksberg.”

Og det har Jakob i den grad gjort alvor af. For årets prisvinder er af den opfattelse, at begivenheder i og omkring selve restaurantdriften er en naturlig del af at høre til i de historiske bygninger. Han har derfor gennem årene arbejdet på at skabe forskellige kulturtilbud og dermed anledninger til, at flere ser et formål med at komme i haven, han selv er taknemmelig for at opleve til daglig.

Foruden restauranten, der i dag drives i et makkerskab mellem Jakob som køkkenchef og Thomas Amir Korby som restaurantchef, hører Paradehuset og Brøndsalen også med som en del af det historiske venue. Mange kommer for at fejre livets store begivenheder, ikke mindst bryllupper, i de smukke lokaler og makkerparret har også ved flere lejligheder lavet forskellige begivenheder som julemarked og havefestival. Men særligt sommerkoncerterne bliver husket som endnu et tiltag for at invitere endnu flere indenfor i haven.

Jakob Mielcke fik overrakt Hædersprisen af bestyrelsesmedlem Mads Lebech. Foto: Lars Schmidt

Sommerkoncerterne blev født

Under pandemien så Jakob en kreativ mulighed for at skabe nogle endnu større musikalske oplevelser, end det han tidligere havde prøvet kræfter med. I sommeren mellem to corona-nedlukninger var alle bryllupselskaberne aflyst, byen kedede sig og musikerne var sendt hjem fra spillejobs.

”Vi tænkte; hvad med at lave noget i vores ledige faciliteter med de musikere, der har fået aflyst deres turne til borgerne i byen, som ikke kan tage til udlandet på sommerferie? Og så lavede vi et ambitiøst spilleprogram, hvor koncerterne lå ryg mod ryg i en lang periode, og det var en kæmpe succes. Det skete på et tidspunkt, hvor der virkelig var et stort behov for det, og hvor det også betød ekstremt meget for musikerne, der ikke havde jobs. Det er de år, jeg vil huske som de sjoveste i forbindelse med at lave det, men nok også de hårdeste.”

Og helt i tråd med Jakobs ambitioner for kulturlivet, så skal pengene der følger med prisen bruges til noget kulturelt på Frederiksberg.

”Så bliver der en synergi i, at pengene ryger tilbage, hvor de kommer fra”, siger Jakob.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev