Frederiksbergfonden hylder drømmen om at gøre en forskel

Hvad enten man ønsker at lindre hverdagen for et menneske på flugt eller er et autodidakt gastronomisk geni, så er det drømmen om at gøre en forskel i den opgave man udfører, der er drivkraften for modtagerne af Frederiksbergpriserne i år.

Uddelingen af Frederiksbergpriserne er en årlige begivenhed, hvor bestyrelsen hædrer lokale initiativer og ildsjæle, som har ydet en ekstraordinær indsats på Frederiksberg. Priserne blev uddelt torsdag den 9. november i Planetariet, som Frederiksbergfonden har støttet siden 2010 for årligt at give 2000-2500 lokale skolebørn adgang til en almen forståelse af universet.

Frederiksbergprisen 2023 og 100.000 kroner går til Solbjerggruppen

Frederiksbergprisen tildeles et lokalt initiativ eller en organisation, der har formået at udvikle en ide eller et initiativ til at blive en betydningsfuld del af livet på Frederiksberg.

Frederiksbergprisen gives til foreningen som fondens store anerkendelse af den imødekommenhed og omsorg de frivillige har udfoldet i mødet mellem ukrainere i landflygtighed og Frederiksbergs borgere.

Prisen blev overrakt af bestyrelsesformand Sys Rovsing til Solbjerggruppens talsmand, Kirsten Pedersen, der er taknemmelig for, at prisen kan bringe glæde til endnu flere:

”Det betyder jo meget at få sådan en pris.  Ud over det at blive påskønnet for at vi har gjort en indsats, så betyder det jo også at vi modtager nogle penge, som kan bruges til nogle forskellige ting, som vi ellers skulle have kæmpet med at skaffe,” siger hun.

De 100.000 kroner skal ifølge Kirsten Pedersen bruges til at forbedre hverdagen og skabe lyspunkter for mange af de 650 ukrainske flygtninge, for hvem ressourcerne er meget små. Pengene er øremærket til at betale for engelskundervisning, udflugter, smårejser, fritidsaktiviteter for børn og adgangskort til Zoologisk Have, som kan udlånes til mange familier.

Solbjerggruppen gør en imponerede indsats for at hjælpe ukrainske medborgere. Foto: Lars Schmidt

Frederiksbergfondens Hæderspris og 50.000 kroner tildeles køkkenchef og restauratør, Jakob Mielcke, Restaurant Mielcke & Hurtigkarl

Frederiksbergfondens Hæderspris tildeles et menneske, som i kraft af sin person, virke eller profession har betydet noget særligt for Frederiksbergs borgere.

I talen til hædersprismodtageren fremhævede bestyrelsesmedlem Mads Lebech, hvordan Jakob Mielcke i sin restaurantdrift og som evenarrangør i Det Kgl. Haveselskabs Have har udvist stor innovationskraft og evne til at nyfortolke stedets historie, egenart og relevans på en måde, der har bragt kongehaverne frem i forreste linje som unikke destinationer.

”Vi prøver altid at have kvaliteten for øje i de ting, vi beskæftiger os med, og det ser jeg

Hædersprisen som en dejlig anerkendelse af. Jeg har ikke tænkt på noget bestemt at bruge pengene til endnu, men jeg forestiller mig, at pengene skal bruges til noget interessant kultur på Frederiksberg. Så der bliver en eller anden form for synergi i, at pengene ryger tilbage, hvor de kommer fra,” siger Jakob Mielcke, der i en årrække også har været arrangør af de udendørs Sommerkoncerter med store kendte solister.

Køkkenchef og restauratør Jakob Mielke takker for Hædersprisen 2023. Foto: Lars Schmidt

 

Kort om Solbjerggruppen

Solbjerggruppen består af ca. 10 frivillige, som bidrager til, at kommunens ukrainske borgere føler sig velkomne og får en hjælpende hånd til at få en hverdag til at fungere. Tilbuddene omfatter caféaftener, fællesspisning, danskundervisning, lektiehjælp, kørsel, handyman-hjælp, cykelreparationer, udflugter, fritidsaktiviteter, hjælp til flytning og drift af bytte-lager, hvor flygtningene kan hente ting, de mangler i boligen.

Kort om Jakob Mielke

Jakob Mielke har siden 2007 været køkkenchef og partner i restaurant Mielcke & Hurtigkarl. Den gastronomiske perle er beliggende i Det kglDanske Haveselskabs have i Frederiksberg Have, hvor restauranten, Paradehuset og Brøndsalen forener Jakob Mielkes livslange kærlighed til mad og natur i frie rammer. Her i disse unikke historiske rammer skabes madoplevelser på højeste niveau og kulturelle begivenheder som Sommerkoncerter med store solister, julemarked, havefestival m.m., der har gjort haven endnu mere attraktiv at besøge som en del af byens forlystelsesliv.

Prisuddelingen foregik i Planetariet, hvor gæsterne også oplevede animationsfilmen Drøm og et kig ud i universet.
Foto: Lars Schmidt

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev