Danskerne hædrer Lise Baastrup med Teaterflisen 2023

Den kendte skuespillerinde vandt danskernes hjerte og de fleste klik i årets afstemning, og nu kan alle opleve hende på Frederiksbergs ”Walk of Fame”.

Som Danmarks svar på ”Walk of Fame” er fortovet på Frederiksberg Allé vant til at få meget opmærksomhed. Men fredag den 1. september var øjnene i særlig grad rettet mod fliserne, da vinderen af Teaterflisen 2023, Lise Baastrup, afslørede sin nye Teaterflise ved den festlige Frederiksberg-begivenhed, der blev en folkefest i det skønne solskinsvejr.

”Det betyder uendeligt meget for mig at få Teaterflisen. Mange andre kunstneriske priser i min branche gives for en specifik rolle eller et stykke, mens Teaterflisen gives for en skuespillers virke generelt og er udtryk for, at danskerne synes, at man summa summarum bidrager med noget indenfor kunst og kultur. Så jeg synes, at det er en meget stor ære at modtage Teaterflisen, for det betyder, at man har lavet flere ting som folk er glade for. Og at så mange danskere har været inde og stemme på netop mig – det er bare et kæmpe skulderklap,” sagde Lise Baastrup inden prisafsløringen. Her kvitterede hun for prisen ved at synge ”Svantes lykkelige dag” så rørende og smukt, at alle fremmødte bare ønskede, at hun ville fortsætte med viserne hele aftenen.

Teaterflisen er en granitflise med vinderens karikatur udformet med en bronzestøbt streg tegnet af Jens Hage. Lise Baastrup modtog desuden en miniature-flise og en pengegave på 10.000 kroner. Teaterflisen 2023 er den 26. i rækken af Teaterfliser på Frederiksberg Allé og det er danskerne, der hvert år kan stemme på deres favorit blandt årets nominerede. I år var det den populære skuespillerinde, der løb med et flertal af danskernes hjerte og klik på afstemningssiden www.teaterflisen.dk.

Og det er meget velfortjent. Lise Baastrup er et kraftværk af energi, begejstring og råstyrke. Uanset om hun står på scenen i Cirkusrevyen og får teltet til at lette af latter gennem tre sæsoner, kaster sig ud i vanvittige improvisationer i underholdningshows, spiller seriøs politiassistent i serien Sommerdahl eller er den inkarnerede kulde i tv-julekalenderens oldfrue-rolle. Hun har ubetinget funny bones, men har bevist at hun er meget mere end sjov, siden hun blev færdiguddannet i 2010.

Aktuelt er Lise Baastrup netop færdig med optagelserne til to spillefilm og anden sæson af DR-serien Orkestret. Hun er i gang med optagelser til femte sæson af Sommerdahl og er manuskriptkonsulent på den turnerede forestilling I Frit Forfald.

“Nu kan mine døtretrampe på både farmor og mor”

Lise Baastrup er ikke den første i familien, der er blevet hædret med Teaterflisen. Den samme anerkendelse gav danskerne i 2011 til Lise Baastrups svigermor, Lisbeth Dahl og i øvrigt også i 2005 til Nikolaj Lie Kaas, der er søn af Lisbeth Dahls afdøde eksmand, Preben Kaas.

”Nu kan mine egne døtre gå hen og trampe på både farmor og mor,” griner Lise, der bor på Frederiksberg med ægtemanden, forestillingsleder Jacob Dahl samt døtrene Laura og Elin, der også var med til prisafsløringen.

Teaterflisen har længe været en del af Lise Baastrups hverdagsliv, fortæller hun.

“Teaterflisen på Frederiksberg Allé er vores svar på Walk of Fame og Hollywood Boulevard og jeg synes, at det er et af de smukkeste steder i byen. Man kan se, at folk altid stopper op og kigger ned på ansigterne i fliserne, så jeg har ofte tænkt, at det ville være en stor ære, hvis mit ansigt også lå der og folk stoppede op og talte om, hvad man har lavet gennem tiden. Det gør jeg jo også selv, når jeg går på Frederiksberg Allé og jeg kender jo dem alle sammen.

Da jeg lavede et teaterstykke i Aalborg kaldte en anmelder mig for arvtageren for Bodil Udsen (Teaterflisen 2003), og det var jeg stolt af. Og så er der alle de andre kolleger og instruktører som svigermor Lisbeth Dahl og Ghita Nørby (Teaterflisen 2006), som jeg er stor fan af.  Det er jo dem, jeg har stået på skuldrene af, som jeg har lært noget af og fået at vide, at man skal ind og tage over for, når de engang ikke er her mere. Og om 20 år går der nogle unge skuespillerinder forbi og peger ned på min Teaterflise og siger ”Ejj, det var hende, jeg havde som instruktør i den forestilling og hun lærte mig det og det”. Det er circle of life.”

Lise Baastrup er et kraftværk af energi, begejstring og råstyrke og en anmelder har kaldt Lise Baastrup for arvtageren for Bodil Udsen (Teaterflisen 2003). Foto. Jeanette Hougaard

Om Lise Baastrup:

Lise Baastrup er født i 1984 og uddannet på skuespillerskolen ved Århus Teater. Efter ansættelse her og senere på Grønnegårds Teatret og Aalborg Teater fik hun sit store folkelige gennembrud som læreren Hjørdis i tv-serien ”Rita”. Hun har medvirket i en række populære tv-underholdningsprogrammer, tre sæsoner i Cirkusrevyen, haft roller i seks danske spillefilm og medvirket i nogle af de mest populære tv-serier og julekalendere i de seneste ti år. Hun modtog i 2016 Årets Talentpris ved Revyernes Revy.

Frederiksbergfondens formand Sys Rovsing afslørede navnet på vinderne, og så kunne Lise Baastrup endelig feje grenene væk, der dækkede flisen. Foto: Dan Møller

Kort om Teaterflisen

Teaterflisen på Frederiksberg Allé er en årlig prisuddeling, som har til formål at anerkende en skuespiller for en særlig markant kunstnerisk og gennemslagskraftig indsats inden for dansk teater, revy, musikteater samt film- og tv-skuespil. Teaterflisen kaldets også for ”Folkets Teaterpris”, da det er danskerne og ikke en jury, der kan stemme på de nominerede.

Teaterflisen 2023 afvikles i et samarbejde mellem ASA Stillads Service, Frederiksbergfonden, Dansk Teater, Jysk Fynske Medier, Frederiksbergmuseerne, Johnny Gehlsen, Restaurant Promenaden og Tuborg.

Tidligere prisvindere:

Preben Kristensen (2022), Mick Øgendahl (2021), Vivienne McKee (2020), Susse Wold (2019), Rasmus Bjerg (2018), Silas Holst (2017), Pilou Asbæk (2016), Bodil Jørgensen (2015), Trine Dyrholm (2014), Birthe Neumann (2013), Lisbet Dahl (2011), Lars Mikkelsen (2010), Ulf Pilgaard (2009), Anders Matthesen (2008), Søren Pilmark (2007), Ghita Nørby (2006), Nikolaj Lie Kaas (2005), Anders W. Berthelsen (2004), Bodil Udsen (2003), Peter Mygind (2002), Mads Mikkelsen (2001), Iben Hjejle (2000), Sidse Babett Knudsen (1999), Thomas Eje (1998), Niels Olsen (1997).

Tilmeld dig vores nyhedsbrev