Unge samles om demokrati og nordisk fællesskab

Den grønlandske DJ, sanger og aktivist, Aviaja, deltager med talk og koncert. Foto: Kiva Brynaa

Den snart syv år gamle festival, Ungdommens Folkemøde, får en lillesøster til foråret. Forældrene er Ungdomsbureauet, der i 2016 udviklede Ungdommens Folkemøde og som hvert år samler 30.000 deltagere. Ungdommens Folkemøde spiller en vigtig rolle som demokratisk vitaminindsprøjtning til unge, og den velafprøvede festivalmodel bliver i år for første gang udfoldet i en nordisk version med nordiske samarbejdspartnere under navnet Ungdommens Folkemøde NORD. Den nye internationale festival springer ud den 21.- 22. april under Bispeengbuen i URBAN13, der i forvejen er kendt som et kreativt bymiljø for kultur, medborgerskab og iværksætteri.

Ungdommens Folkemøde Nord bliver en demokratifestival for 3000 unge mellem 18 og 26 år fra hele Norden. Den realiseres i et samarbejde mellem Ungdomsbureauet, Voksenåsen (Norge), Sveriges Ungdomsråd, Nuva Ry (Finland) og KRK-Inua (Grønland), og i det samarbejde samles et fællesskab af deltagende unge, nordiske organisationer, beslutningstagere, artister og virksomheder, der repræsenterer hele Norden.

Norden skal bindes sammen

”Helt generelt forventer vi, at man tager hjem med en oplevelse af, hvad det nordiske fællesskab for unge kan. Vi har både lavet et program og sammensat en styregruppe bag festivalen, hvor alle Nordens lande er repræsenteret, så vi håber, at man får et anderledes kendskab og en forståelse af Norden og hvad vi har til fælles og går derfra med en styrket følelse af, hvor meget der egentlig binder os sammen,” siger Anna Bisp Asghari, direktør i Ungdomsbureauet.

I URBAN13 kan deltagerne opleve et program, der skal styrke det nordiske kulturelle fællesskab gennem dialog, kunst og musik, men programmet afspejler i høj grad også den vigtige dagsorden, der handler om at forstærke unges demokratiske selvtillid og samfundsengagement. De nordiske lande deler fælles udfordringer som klimaforandringer, polarisering og mentalt helbred blandt unge, og Ungdommens Folkemøde NORD er tænkt som et rum til at udforske nogle bæredygtige løsninger på de alvorlige problemer.

”Det man skal tage med fra Ungdommens Folkemøde NORD, er at nordisk kultur og nordisk fællesskab kan utroligt meget og har et kæmpe potentiale – og at vores unge spiller den nok vigtigste rolle i hvordan Nordens fremtid skal se ud,” siger Ellen Jakobsson, projektleder i Ungdommens Folkemøde NORD.

Festivalen har offentliggjort bidder af programmet, der bl.a. omfatter koncert og talk med den grønlandske DJ, sanger og aktivist, Aviaja, og nordiske gæster samt fællesspisning, koncert med bandet Kind mod Kind og oplæg af Ungdomsbureauets talerskole, Røst.

Ungdommens Folkemøde NORD er ikke en lukket fest. Alle borgere og de mange brugere, der allerede færdes hjemmevant i URBAN13 til gadeidræt og meget andet, er velkomne til at stikke forbi.

unge til folkemøde
Ungdommens Folkemøde begyndte i Søndermarken i 2016, men rykkede i 2018 til Valbyparken. Den nordiske søsterfestival er tilbage, hvor det hele begyndte – på Frederiksberg. Vigtigste private bidragyder til Ungdommens Folkemøde NORD er A. P. Møller Fonden.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev