Historisk kiosk genoplives med samtidskunst

kioskbygning
Den gamle kioskbygning ved indgangen til Frederiksberg Hospital giver midlertidigt husly til et nyt udstillingssted.

Glæden var stor blandt en del af personalet på Frederiksberg Hospital, da de ved årsskiftet opdagede, at der igen blev tændt lys i den ikoniske kioskbygning ved hospitalets indgang. Og ja, der bliver igen solgt slik i den gamle kiosk, men det er allermest tænkt som en gimmick med reference til kioskens fortid og som et element i den kunstudstilling, der siden begyndelsen af januar har kunnet opleves på stedet.

Den nedrivningsparate kioskbygning er genoplivet til et non-profit udstillingssted med navnet KIOSK. Det er en satellit af det kunstnerdrevne udstillingssted New Shelter Plan, der eksisterede fra 2013-2015 i Carlsbergbyen. Præcis som i det tidligere projekt ønsker de to initiativtagere og kuratorer, Johan Rosenmunthe og Wendy Plovmand, i dag at vise nytænkende samtidskunst af høj kvalitet for særligt frederiksbergborgere såvel som et bredt kunst- og kulturinteresseret publikum fra København og omegn.

Udstillingsprogrammet har seks udstillinger om året og dertil kommer talks, performances m.m. Lige nu er det soloudstillingen Circle in the Sand af den danske kunstner Jens Axel Beck, der kan opleves til og med 3. februar. Han efterfølges med tilsvarende soloudstillinger af kunstnerne Anne Haaning, Ida Brockmann, Ava Samii, Jørgen Carlo og Kåre Frang, der alle har et slægtskab i scenografiske installationer.

kunstudstilling
Lige nu vises soloudstillingen Circle in the Sand af den danske kunstner Jens Axel Beck i kioskbygningen, hvor meget af interiøret er bevaret.

Prøveballon i ny bydel

KIOSK er et af de initiativer, der er rykket ind i nogle af de tomme bygninger på hospitalsgrunden. KIOSK har som bl.a. foreningen Det Bæredygtige Forsamlingshus budt positivt ind på Frederiksberg Kommunes invitation i foråret 2022 til at være huslejefri prøveballoner for, hvordan aktiviteter med fokus på kultur, sundhed, bynatur, bæredygtighed og fællesskab kan udvikle sig i området. Det skal gøre kommunen og aktører velforberedte, når kommunen overtager hospitalsgrunden i 2026 fra Region Hovedstaden og byudvikler hospitalsområdet i ekstraordinær stor skala.

Nu er det anden gang, at New Shelter Plan byder ind med at præsentere kunst i et område, hvor et markant byudviklingsprojekt banker på døren.

”Det er både økonomisk attraktivt at gøre det her og så synes vi begge, at det er spændende at være en del af et fremtidigt miljø, der spirer kulturelt og hvor vi kan være med til at overraske folk i nogle uventede rammer. Det spændende ved KIOSK er, at vi må gøre med bygningen, hvad vi vil. For på et tidspunkt skal den nedrives, og det er i det hele taget meget mere interessant at rykke ind et sted som her med en fortid, historie og et interiør end i en white cube, ” siger Wendy Plovman.

Wendy er i forvejen kendt som kunstner bag flere lokale værker i byrummet som eksempelvis en udsmykningsopgave med keramiske fliser på Skolen på Duevej. Hun er også initiativtager til et ugelangt kunst- og dannelsesforløb for udskolingsklasser. Her guides eleverne af en filosof, en forfatter og kunstnere i at arbejde med kunstneriske processer, som erfaringsmæssigt booster eleverne til at danne nogle mere robuste sider af sig selv og derfor kan være et modspil til den udbredt mentale usundhed.

Åbningstid i KIOSK: Torsdag, fredag og lørdag kl. 11-16.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev