Preben Kristensen hædret med Teaterflisen 2022

Alle kan nu nyde en herlig karikaturtegning af Preben Kristensen, når de slentrer ned ad den danske udgave af ”Walk of Fame” på Frederiksberg Allé. Her afslørede skuespilleren fredag den 30. september sin egen teaterflise ved en festlig begivenhed, der i år tilmed markerede sit 25 års jubilæum.

Teaterflisen på Frederiksberg Allé er en årlig prisuddeling, som har til formål at anerkende en skuespiller for en særlig markant kunstnerisk og gennemslagskraftig indsats inden for dansk teater, revy, musikteater samt film- og tv-skuespil. Teaterflisen kaldets også for ”Folkets Teaterpris”, da det er danskerne og ikke en jury, der kan stemme på de nominerede.

Et flertal af danskerne var heller ikke i tvivl, da de frem til den 7. september kunne være med i afstemningen på www.Teaterflisen.dk og give deres stemme til en af årets 10 nominerede skuespillere. Her valgte et flertal at hædre Preben Kristensen med deres stemme for alt det, han som en af landets dygtigste og mest populære skuespillere har beriget os alle med.

Med Teaterflisen 2022 følger også en miniature-udgave af flisen samt 10.000 kroner.

Preben Kristensen er i år, hvor vi fejrer 300 året for dansk teater, om nogen en fornem repræsentant for alt det skuespilkunsten bevæger os med – fra latter til alvor og eftertanke hver eneste dag. Hans talent har udspillet sig over hele repertoiret fra karakterroller til revyskuespiller og morsomme parodier. Fra operette til musicals og som en del af showgruppen Linie 3, videre til tv-roller, instruktør- og studieværtsroller samt stemmen i utallige tegnefilm siden karrierens begyndelse i slutningen af halvfjerdserne.

”Det er særligt for mig på flere måder”

Preben Kristensen har modtaget utallige hæderspriser gennem årene, men at det er folket og ikke en jury, der har det afgørende ord i tildelingen af Teaterflisen, betyder særligt meget for årets prisvinder.

”Det betyder utroligt meget for mig, for det er jo trods alt folket, vi laver teater for og ikke for en jury. At det er publikum, der stemmer, det gør det i virkeligheden endnu flottere, synes jeg. Så er det samtidig en jubilæumsflise i år, nummer 25 i rækken, og jeg er da også stolt af, at det lige nøjagtig er den teaterflise, jeg modtager. Så det er særligt for mig på flere måder.”

Teaterflisen på Frederiksberg Allé vækker også gode minder for Preben Kristensen, for det var på et af Frederiksbergs lokale teatre, at hans karriere begyndte med forestillingen ”Da jazzen kom til byen” på Betty Nansen i 1982.

”To år efter kom jeg igen tilbage til Frederiksberg på Rialto, hvor jeg var i flere år. Jeg var også på ABC, på Aveny og tilbage på Betty Nansen, så Frederiksberg står mit hjerte meget nært, fordi det var der, det hele begyndte for mig i København.”

Frederiksbergfondens formand Sys Rovsing takker Johnny Gehlsen for hans initiativ og indsats for Teaterflisen gennem 25 år. Foto: Dan Møller

Jubilæumsflise

Overrækkelsen af Teaterflisen 2022 var også en særlig dag for initiativtager, Johnny Gehlsen. Inspireret af Hollywoods langtrækkende stjernehæder satte han sig i 1997 for at hylde vores egne største stjerner og fik samlet sponsorer, medier og andre samarbejdspartnere om ideen.

”Jeg tænkte dengang, at når vi havde tre teatre for enden af Frederiksberg Alle, der både rummede morskab og drama, så kunne vi vel også som i Hollywood hædre vores dygtige skuespillere på det, jeg synes er Danmarks flotteste allé,” siger han.

Teaterflisen på Frederiksberg har i alle årene siden været med til at sætte Frederiksberg som teaterby på landkortet. Det er årets prisvinder jo et fremragende eksempel på. Det var her på scenen, at det hele for alvor begyndte for Preben Kristensen, og det er her årets prisvinder nu for evig tid kan opleves i granit.

Preben Kristensen spillede sin første rolle i hovedstaden på Betty Nansen Teatret – nu ligger hans teaterflise på den modsatte side af Frederiksberg Allé. Foto: Jeanette Hougaard

Om Preben Kristensen:

Preben Kristensen (69) er uddannet fra Skuespillerskolen ved Aarhus Teater i 1978. Han har modtaget en lang række hæderspriser, bl.a. Teaterpokalen, Bikubens Hæderspris og Lauritzen-prisen samt Ridderkorset.

Han har ud over et utal at teaterforestillinger medvirket i både film, tv-serier og revyer. Han har desuden lagt stemme til flere tegnefilm og har siden 1979 været en tredjedel af showgruppen Linie 3. Aktuelt spiller Preben Kristensen hovedrollen som den fallerede teaterproducent Max Biallystok i musicalen The Producers på Det Ny Teater – en rolle han også spillede i 2006.

Teaterflisen 2022 var for 25. gang en festlig begivenhed, der satte Frederiksberg som teaterby på danmarkskortet.

Tidligere prisvindere:

Mick Øgendahl (2021), Vivienne McKee (2020), Susse Wold (2019), Rasmus Bjerg (2018), Silas Holst (2017), Pilou Asbæk (2016), Bodil Jørgensen (2015), Trine Dyrholm (2014), Birthe Neumann (2013), Lisbet Dahl (2011), Lars Mikkelsen (2010), Ulf Pilgaard (2009), Anders Matthesen (2008), Søren Pilmark (2007), Ghita Nørby (2006), Nikolaj Lie Kaas (2005), Anders W. Berthelsen (2004), Bodil Udsen (2003), Peter Mygind (2002), Mads Mikkelsen (2001), Iben Hjejle (2000), Sidse Babett Knudsen (1999), Thomas Eje (1998), Niels Olsen (1997).

Tilmeld dig vores nyhedsbrev