
Urban Hansen var en mand, der på overborgmesterkontoret i København, tænkte store visioner for hovedstadens udvikling i halvfjerdserne og mente at opførelsen af Bispeengbuen var et rigtigt skridt på vejen. Uden lige frem at hylde selve beslutningen om en sekssporet motortrafikvej tete-a-tete med borgernes stuevinduer, så er han manden, der lægger navn til Urban 13 som en henvisning til byens foranderlighed og fremdrift. Tallet 13 henviser til den sporvogn, som kørte i området, inden busserne i Urban Hansens tid tog over og på den måde også forandrede bybilledet.
I dag er den engang foretrukne lokation for hashsalg og bilafbrændinger under Bispeengbuen forandret til et bylaboratorium, som i ly af det sekssporede asfalttag, giver plads til de små med store ideer, som Urban13 selv beskriver det. Faktum er, at Urban 13 siden åbningsfesten i 2019 har forvandlet sig til et kulørt byrum med iværksætteri, events, fællesskaber, væksthus, kunst, gadeidræt og spisested – med det vilde Nørrebro og det stille Frederiksberg som forældre.
Den urbane foranderlighed og evne til at forene mange små om noget større, var sandsynligvis det, der på Frederiksberg Kommunes initiativ, skrev Urban 13 ind i programmet for dronningens sommertogsbesøg på Frederiksberg den 1.september. Det er i hvert fald et kvalificeret gæt fra en af stifterne.
”Vi symboliserer noget andet end det, man traditionelt kender Frederiksberg for, hvor teatrene og museerne måske har været de toneangivende steder. Urban13 er noget spændende nyt og anderledes på Frederiksbergs scene, der også viser at Frederiksberg består af mange forskellige mennesker. For at møde dem må man også komme ud i andre områder og benytte det bymiljø som nu engang er der,” mener Alexander Stevns.

Stor udvidelse på vej
Særligt brobygningen mellem forskellige miljøer var noget af det dronningen spurgte interesseret ind til efter rundvisningen på Urban 13. Et af de steder, hvor brobygningen især udmærker sig, er i hele området for streetsport. Under dronningens besøg på Urban 13 fik alle fremmødte et meget håndgribeligt indtryk af mulighederne, da tre af brugerne, Amusha og Hawraa, demonstrerede streetfodbold for regenten.
Netop streetsporten får snart endnu mere plads til udfoldelse. I tæt samarbejde mellem idrætsforeninger og Urban 13 er der i dag udviklet flere tilbud og events til gensidig gavn for både udøvere og Urban 13 i rollen som udendørs kulturhus.
Inden årets udgang går entreprenørmaskinerne efter planen i gang med at lægge yderligere 1.000 m2 asfalt til to nye basketbaner og endnu en gadefodboldbane i forlængelse af det Urban13, der eksisterer i dag.

Tro på ideen
Urban 13 er i dag langt videre end de første tanker, der i 2014 dukkede op i hovederne på seks unge mænd fra området omkring Bispeengbuen. Med Frederiksbergs Byfornyelses velvilje og 50.000 kroner på lommen skabte de først Carpark Festivalen for upcoming artister og bands. Senere da Papirøens streetfood market skulle genhuses for at give pladsen til et vandkulturhus, vandt tre af de unge Carparkere udbuddet til etablering af ”madmarked med mere” under Buen.
”Vi var jo bare nogle unge mennesker uden stjerner på skuldrene, men vi fik heldigvis hjælp af nogle mennesker, der kunne noget, vi ikke selv kunne. Vi fik først en million fra Frederiksbergfonden, der også kontaktede Realdania og Lokale-og Anlægsfonden, så vi i 2018 står med 5,2 mio. kroner og kan sætte tingene i gang. Frederiksbergfonden har fra starten talt os op. Ikke bare med midler, men ved at være nogle af de første, der troede på os. Hvis Frederiksbergfonden ikke havde været med dér dengang, så havde der ikke været noget Urban 13 i dag,” siger Alexander Stevns.

