Et skoleeksempel på en grønnere opvækst

35 skoleklasser kommer i skolehaven bag Riddersalen og de viste haver og afgrøder frem til dronningen under besøget. Foto: Dan Møller

Det lå ikke lige for, at skolehave-tilbuddet Haver til Maver skulle vokse op i baghaven bag Riddersalen og med Frederiksberg Have som nærmeste nabo. Men det er præcist, hvad der begyndte at ske i 2019, og siden er organisationen bag Haver til Maver flyttet fra Humlebæk til Frederiksberg og driver i dag skolehaven her som nationalt fyrtårn og demonstrationshave. Som et naturligt eksempel på en lokal succes og eksponent for byens mangfoldighed, var skolehaven derfor også på programmet, da Dronning Margrethe aflagde Frederiksberg et officielt besøg den 1. september.

Dronningen fik en rundvisning i de små skolehaver som 4. – 5. klasserne på kommunens skoler dyrker, høster fra og bruger i tilberedningen af vegetariske retter i skolehavens udekøkkener.

”Det er virkelig fedt hernede, og jeg kan godt lide at lave mad og sådan noget. Jeg synes, at gulerødderne smager meget bedre, når de er helt friske end dem fra Netto,” fortæller Halfdan. Han og de andre klassekammerater skulle på dagen tilberede den indiske linseret, dhal, og dronningen fik da også senere ved ankomsten både smagt på børnenes krydrede frokost og duftet til en friskoptrukket gulerod.

En god model for udbredelsen

I dag er Haver til Maver en velintegreret del af undervisningen i Frederiksbergs folkeskoler. Men det krævede nogle års forberedelse og fondsstøtte, inden Frederiksberg Kommune var klar til at købe ydelsen som en del af skoletilbuddet til alle kommunens 35 klasser på 4.-5. klassetrin.

Frederiksbergfonden havde forinden støttet etableringen og opstarten af skolehaven med en samlet bevilling på 1,5 mio. kroner, og modellen med fondsstøtte til opstarten har siden vundet gehør i andre af landets kommuner.

At Frederiksbergfonden så det som et oplagt projekt at støtte, var der ikke så meget tvivl om.

”Det er de færreste børn på Frederiksberg, der løber ud i en villahave og trækker salat op af køkkenhaven. Fonden ser Haver til Maver som et undervisningstilbud, der giver børnene en forståelse for ernæring og dyrkning og en holdbar måde at bruge naturen på som er dannende for god livsstil og vores forbrug af ressourcer. Det synes Frederiksbergfonden er vigtigt at skolebørnene får med sig,” siger Martin Dahl, direktør i Frederiksbergfonden.

Haver til Mavers direktør, Daniel Hervik, oplever generelt en øget interesse for Haver til Maver.

”Fordi det vi laver spiller meget sammen med alt det, der er oppe i tiden omkring klima og hvordan vi uddanner næste generation til at agere i den klimavirkelighed. Så er der også meget fokus på, hvordan vi får nogle børn, der har hænderne og hovederne skruet ordentligt på, og hvordan vi får en børnegeneration, der trives bedre. Opmærksomheden i forhold til Haver til Maver er stor, fordi vi har et konkret værktøj – vi dyrker haver og laver mad med børnene – og det er en meget konkret ting.”

Børnene laver den indiske ret dhal, pannebrød og dressing til dagens frokost. Foto: Jeanette Hougaard

Forlænger sæsonen i nyt formidlingscenter

En sommersæson i skolehaven bliver fra 2023/2024 til endnu mere for flere børn og unge.

Det Økologiske Inspirationshus bag Riddersalen skal ombygges og etableres som et nyt formidlingshus og nationalt center for Haver til Maver, og Frederiksbergfonden  har købt ejendommen for at sætte den i stand sammen med Realdania.

”Med huset kan vi forlænge både den konkrete sæson for 4.-5. klasserne, fordi de kan lave aktiviteter i vinterhalvåret. Men vi skal bruge huset til at en masse aktiviteter allerede fra børnehave, i hele skoleforløbet og endda op i ungdomsuddannelserne, så det at dyrke og tilberede mad sammen, er noget de møder 100 gange i løbet af opvæksten her på Frederiksberg,” siger Daniel Hervik.

Derudover kan foreninger og andre aktører anvende faciliteterne, når skolebørnene ikke suser igennem lokalerne i hverdagene. Muligheden for flere aktører i og omkring formidlingshuset er, set med Frederiksbergfondens øjne, et vigtigt bidrag til at revitalisere Allégade som en oplevelsesgade og historisk kraftcenter.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev