25 års jubilæum for hæderspris til scenekunst

Teaterflisen gik i 2019 til Susse Wold og hun fik en hånd med afsløringen af flisen af Johnny Gehlsen.

Sensommeren er lig med en festlig tradition på Frederiksberg. Det er i år 25 gang, at en af landets kendte scenekunstnere hædres med Teaterflisen og lægger ansigt til en karikaturtegning hugget i granit på Frederiksberg Allé.

De nominerede til Teaterflisen 2022 er: Henrik Kofoed, Lone Hertz, Niels Ellegaard, Sofie Gråbøl, Preben Kristensen, Karen-Lise Mynster, Nis Bank-Mikkelsen, Kirsten Olesen, Sonja Oppenhagen og Lars Knutzon. Og denne udvalgte kreds af folkekære skuespillere er ikke nogen tilfældighed. For i år fejres 300 året for dansk teater, og de nominerede er om nogen kendte repræsentanter for dansk skuespil gennem mange år.

Frem til den 7. september har alle danskere kunnet stemme på deres favorit i den landsdækkende afstemning. Det er netop ikke en jury, der afgør udfaldet, men udelukkende danskerne og derfor har Teaterflisen fået kælenavnet ”Folkets Teaterpris”. Og begivenheden har siden 1997 været med til at profilere Frederiksberg som teaterby over hele landet.

Værdien som teaterby nationalt og lokalt

”Grunden til at Frederiksberg er en anerkendt del af dansk teater, kan tilskrives, at vi historisk og stadig i dag har teatre, der på hver deres måde befinder sig i den absolutte top indenfor scenekunsten. Her er en hæderspris som Teaterflisen en understregning af den flere århundreder lange tradition og identitet Frederiksberg har som underholdnings- og teaterby, og som vi samtidig ved, at byens borgerne stadig tillægger stor værdi og bakker op om,” siger Martin Dahl, direktør i Frederiksbergfonden.

Den 30. september kl. 15 bliver årets vinder af Teaterflisen afsløret, og det sker, når vinderen kaldes op på podiet på Frederiksberg Alle og får lov til at afsløre årets flise. Karikaturen af vinderen er som altid tegnet af illustrator Jens Hage, og hans kendte streg udformes som bronzerelief i den bornholmske granitflise.

Initiativtageren til Teaterflisen, Johnny Gehlsen, er stadig tovholder i tæt samarbejde med Frederiksbergfonden og andre mangeårige samarbejdspartnere, der har støttet Teaterflisen med alt lige fra flerårige bevillinger til fadølsfustager. Da Johnny Gehlsen for 25 år siden fik ideen til Teaterflisen, havde han som restauratør på Promenaden sin faste gang på Alléen.

”Jeg tænkte dengang, at når vi havde tre teatre for enden af Frederiksberg Alle, der både rummede morskab og drama, så kunne vi vel også som i Hollywood hædre vores dygtige skuespillere på det, jeg synes er Danmarks flotteste allé,” siger han.

Og det har været en kæmpestor succes med stor opbakning fra hele landet. I de første mange år foregik afstemningen per brev, og et enkelt år blev det hele 23.000 breve, der skulle gennemgås og tælles op. I de senere år er afstemningen foregået digitalt på www.Teaterflisen.dk

Afsløringen af Teaterflisen sker på Frederiksberg Alle 68. Alle er velkomne og der er som altid taler, musik og forfriskninger og hygge.

Grafik: Dansk Teater

Teaterflisen 2022 bliver i år afviklet i et samarbejde mellem Frederiksbergfonden, Frederiksbergmuseerne, Tuborg, Dansk Teater, FrederiksbergLiv, ASA Stilladsservice, Aveny-T og Jysk-Fynske medier.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev