Unge får finansiel dannelse

I november arrangerede 15 unge fra foreningen We-Grow en paneldebat, hvor 700 unge fik svar på nogle af de finansielle spørgsmål, der optager dem allermest. Foto: We-Grow

Siden 2019 har We-Grow bidraget til at give unge en finansiel indsigt, så de selv har hånden på rattet til en sund økonomisk fremtid.

Som det naturligste i verden undervises børn og unge i, hvordan de undgår kønssygdomme, forebygger mobning og har en god digital adfærd. Men ingen giver dem en forståelse for finansielle forhold, der kan forhindre at de træffer beslutninger, som kan få ulykkelige økonomiske konsekvenser langt ind i voksenlivet.

Karin Lund-Frank fik ideen til We-Grow i 2019 og hun fik fra begyndelsen støtte af Frederiksbergfonden til at undersøge behovet for finansiel dannelse på ungdomsuddannelserne. We-Grow begyndte at tilbyde undervisningsforløb på H.C. Ørsted Gymnasium, Frederiksberg Gymnasium og Rysensteen Gymnasium og der viste sig at være stor interesse for tilbuddet.

”Siden har vi arbejdet på at få tilbuddet udbredt. Vi samarbejder med frivillige seniorer fra Finansforbundet, som vil hjælpe med at undervise i vores koncept, for det er vigtigt at det er uafhængig, ikke kommerciel undervisning, de unge får. Vi er ikke en bank, der skal sælge dem noget,” siger Karin Lund-Frank.

Undervisningen består i sammenlagt fire lektioner om privat- og boligøkonomi ude i klasserne. Herefter kan interesserede elever melde sig ind i We-Grow foreningen for et beskedent beløb. Som medlem får de adgang til mere viden og fællesskaber på tværs af uddannelser.

”Her kan man snakke frit om økonomi uden at man bliver betragtet som uvidende. De opdager at uanset, hvor de kommer fra, så har de faktisk de samme udfordringer med økonomi. De ved ikke hvad et budget er. De ved ikke, hvad en variabel eller fast omkostning er. Det er ikke fordi, det er dumme unge, for de er ressourcestærke på rigtig mange områder, men de har bare ikke lært det her. Det kan betyde, at du som ung kommer til at lave nogle ufrivillige fejl og tager nogle beslutninger på et uoplyst grundlag, som kan få konsekvenser langt ind i voksenlivet og som måske i sidste ende betyder, at du ikke kan låne penge til en bolig. Når vi har undervist på universiteter, oplever vi, at de studerende her faktisk ved lige så lidt som 3. g’ere, men bare har nået at lave flere ufrivillige fejl. Derfor vi synes, at der er en rigtig god mening i det her, men det er vigtigt, at det er et uvildigt tilbud”, siger Karin Lund-Frank.

Event skal gerne gentages

Få dage efter kommunalvalget i november inviterede We-Grow til en event med et panel af uddannelsesledere og repræsentanter fra den finansielle verden. 15 unge fra We-Grow havde selv arrangeret begivenheden og indhentet spørgsmål blandt de unge medlemmer, som panelet skulle diskutere. 350 unge deltog fysisk i eventen og lige så mange kiggede med, da den blev online streamet. Foreningen sigter efter at gentage successen næste år.

Indtil videre har 5.000 unge fået We-Grows undervisning og det skulle gerne blive til endnu flere, hvis det står til Karin Lund-Frank.

”Jeg drømmer om at vi får midler til at skalere det her til alle Danmarks unge, så de får en lige demokratisk mulighed for finansiel dannelse. Når de har en forståelse og et sprog for økonomi, så kan de godt deltage og have en stemme i debatten. Vi er apolitiske, men vi vil gerne klæde dem på til at forstå, at det faktisk er uretfærdigt, at det f.eks. ikke længere alle, der har adgang til realkredit. Jeg synes, at vi skal give alle lige vilkår i sådan et lille land. Om de så vil bruge dem eller ej er op til den enkelte – men de skal i hvert fald have chancen,” slutter Karin Lund-Frank.

Om initiativtageren:

Karin Lund-Frank er oprindelig uddannet i sparekasse og har siden videreuddannet sig indenfor kommunikation og adfærd. Hun var bl.a. med til at udvikle Børsens Aktiespil og er med-initiativtager til Mybanker.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev