Bevægelse ind med skolemælken

Jens Laulund fra BørneBasketFonden modtog Frederiksbergprisen 2021. Foto: Martin Sørensen

Jens Laulund modtager Frederiksbergprisen 2021 af Mads Lebech fra fondens bestyrelse: Foto: Martin Sørensen

Det var en ring, der sluttede, da årets Frederiksbergpris-modtager, BørneBasketFonden, modtog hæder og 100.000 kroner ved den årlige prisoverrækkelse i Bakkehuset.

Hvis ikke det findes, må man bygge det selv. Det har tydeligvis været mottoet for initiativtageren til BørneBasketFonden, der begyndte som et eksperiment og i dag er en succes ud over alle kommunegrænser. Den daglig leder hedder Jens Laulund og det var ham, der på vegne af BørneBasketFonden, fik overrakt Frederiksbergprisen 2021 som en stor anerkendelse af projektet. Det skete ved en festlig begivenhed i Bakkehuset 26. august. Med prisen sluttede en ring, der har haft Frederiksbergfonden som medspiller fra begyndelsen.

Se videointerview med Jens Laulund (artiklen fortsætter efter videoen)

Trædestenene til BørneBasketFonden blev lagt af Jens Laulund, der selv har spillet basket i flere klubber og som på et tidspunkt gerne ville introducere sporten til sine egne børn. Det var bare ikke så nemt at finde basket-tilbud på Frederiksberg, erfarede han i 2012.

Så må man jo selv tage et initiativ, tænkte Jens Laulund og forslog børnenes SFO på Ny Hollænderskolen, at han kom forbi og lavede et bevægelsesforløb med børnene en gang om ugen. Det syntes SFO’en var en glimrende ide, fortæller han.

Hvordan begyndte det at vokse?

”Det første forløb blev en succes og jeg blev bedt om at lave noget mere. Men på et tidspunkt blev det lidt svært at få tid til det hele samtidig med mit arbejde og jeg var også træner i basketklubben Falcon. Da Skolen på Bülowsvej så også spurgte, om jeg også kunne lave forløb for dem, tænkte jeg; nu sender jeg en ansøgning til Frederiksbergfonden om en bevilling til at lave SFO-basket på fem SFO’er på Frederiksberg.  Den blev godkendt og så hyrede jeg en af mine venner, der er professionel basketspiller til at køre de fire forløb, mens jeg kørte et og det gjorde vi sammen i to år.”

Børnene blev glade for basket og det betød at Falcon begyndte at få nye medlemmer i SFO-alderen.

”Så vi begyndte at få henvendelser fra andre klubber i hovedstaden, som gerne ville have os til at lave det samme. Hvis det skulle ske, måtte vi have en anden organisationsform og det blev til BørneBasketFonden i 2014. Ingen kunne overbevise mig om at det var en dårlig ide, selvom mange syntes, at det var tosset at jeg sagde mit job op ”for at bevæge nogle børn”. Senere begyndte vi at lave det i skoletiden på nogle skoler, og da den nye folkskolereform kom, stod vi pludselig med et produkt, der blev enormt efterspurgt.”

Undervejs røg der flere ansøgninger afsted til Frederiksbergfonden for at kunne udbygge forløbene og på et tidspunkt blev der også givet bevilling til at renovere udendørs basketfaciliteter, der var i dårlig stand rundt omkring i kommunen.

Hvad har været resultatet af BørneBasketFondens arbejde?

”Vi må jo sige, at det har haft enorm indvirkning på det lokale basketliv. Det er naturligt at børnene søger den vej ind i foreningsidrætten, når de har mødt basket i SFO eller skolen. Falcon havde 300 medlemmer , da vi begyndte med 1-2 SFO-forløb i 2012. Klubben er i dag vokset til 1100 medlemmer og er landets største basketklub og den største holdsportsforening udenfor fodbolden. Og så er det den holdsport, der har den største andel af piger.”

BørneBasketFonden har siden starten lavet 26-ugers skoleforløb for 500 skoleklasser og er aktive i 26 kommuner.

Hvor vi I hen?

 ”Vi skal endnu længere i samme retning og have endnu flere børn til at spille basket, for det er nu engang basket, vi brænder for. Men det er også en del af vores fremtidsbillede at bidrage til at skabe endnu mere bevægelse i folkeskolen og hvis ikke det er omkring basket, så noget andet. Sådan et tilbud om struktureret skolebevægelse, som vi har, kan andre idrætsgrene og forbund også gøre, og vi vidensdeler og hjælper dem gerne i gang.”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev