Selvportrætter forener Nordens børn

Arbejdet med globelinen
Serbiske kunsthåndværkere har vævet børnenes selvportrætter til den flotte gobelin, som nu skal rundt på Frederiksbergs skoler.

En smuk gobelin af børneportrætter skal være med til at skabe nysgerrighed blandt lokale og nordiske børn om den region, de tilhører og har et fællesskab med.

”Det var fantastisk endelig at stå med gobelinen i hånden efter at have søsat projektet for over et år siden,” siger Nynne Savery. Den kendte billedkunstner og indehaver af Klassisk Tegneskole på Frederiksberg modtog 11. september en ganske særlig pakke fra byen Novi Sad i Serbien. I pakken lå gobelinen ’Alle vi børn i Norden’ eller som man siger på serbisk: ’ Svi mi deca Severa’.

Foreningen Norden, der arbejder for at fremme samarbejdet i Norden, fyldte 100 år i 2019 og i den anledning inviterede Nynne Savery børn fra Frederiksberg og kommunens venskabsbyer Tartu (Estland), Hämeenlinna (Finland), Hafnarfjödur (Island), Bærum (Norge) og Uppsala (Sverige) til at tegne dem selv og deres venner.

”Norden er knyttet sammen sprogligt, kulturelt, historisk og geografisk. Vi har delt konger og krige og taler næsten det samme sprog. Men hvordan formidler man til unge i dag, at vi er en del af en større enhed? Forhåbentlig har inddragelsen og dét, at tegningerne er vævet sammen til det færdige værk – en hel gobelin – været med til at så de første frø til en øget nysgerrighed på den region, vi bor i,” siger Nynne Savery om baggrunden for projektet, der er støttet af Frederiksbergfonden.

Begejstrede og pavestolte børn

Nynne Savery modtog 116 tegninger fra børn mellem seks og seksten år. Herefter begyndte Nynne Savery på udvælgelsen og opbygningen af den visuelle opskrift, det man kalder kartonen, som væverne skulle arbejde efter. Gobelinen er fremstillet af vævere fra Atelje 61, der er et statsejet center for gobelinkunst i Serbien og et af de få væveværksteder i verden, der fremstiller gobeliner.Foreningen Norden arbejder for at fremme samarbejdet i Norden og fyldte 100 år i 2019. Gobelinen er en måde at fejre fællesskabet på.

I september var gobelinen udstillet i Klassisk Tegneskole, inden den kommer rundt på Frederiksbergs skoler, der gerne vil have den udstillet.

Nynne Savery har naturligvis præsenteret den færdige gobelin for de lokale børn, der optræder i vævearbejdet.

”De er fuldstændig begejstrede og pavestolte,” fortæller Nynne Savery og fremhæver bl.a. drengen Iker.

”I stedet for at tegne sig selv havde Iker tegnet sin lillebror, som havde en svær dag, fordi han havde brækket kravebenet. Lillebror kom også forbi og så den karton, jeg havde tegnet op og strålede, da han kunne se, at han skulle være med.”

Man kan læse mere om projektet: https://www.facebook.com/Open-Call-All-us-Children-in-the-North-1114244838964339

Tilmeld dig vores nyhedsbrev