500 poser affald med et snap-tag

Frederiksbergborgere i alle aldre går sammen og samler affald i byen. Foto. Martin Sørensen

Det skaber sammenhold og gør byen pænere, når frivillige går på gaden og samler affald. Og det er ikke så lidt, der kommer med i affaldsposerne.

Hver dag ender flere millioner cigaretskodder på fortove, gader og i naturen. Heldigvis er der flere og flere borgere, der frivilligt går på gaden for at indsamle det herreløse affald.

På en lun sensommerdag i september var 100 frederiksbergborgere i alderen tre til 85 år på gaden med affaldssnappere og skraldeposer. Det var igen det lokale initiativ, ’Dråben i havet Gør en forskel’, som på sin Facebook-side havde opfordret folk til at være med til endnu en affaldsindsamling i byen.

”Vi fik samlet 51 indkøbsposer. Der var masser af cigaretskodder – men også virkelig meget snus. Jeg er meget overrasket over, hvor meget der snuses og folk smider det bare på gaden. Den attitude kan vi altså ikke leve med,” siger Rachel Pryce Roed, initiativtager til projektet. Hun anslår, at omkring 85% af affaldet, de indsamler, er skodder og snus.

Skaber også lokale fællesskab

Visionen for projektet ’Dråben i havet gør en forskel’ er at skabe en holdningsændring, så alle former for skrald ender i skraldespande og ikke andre steder. Men projektet får også en social sidegevinst, når borgere i alle aldre mødes, går en tur og gør en synlig indsats sammen.

”Jeg tror, at rigtig mange på turene er begyndt at holde af, at vi gør noget sammen. Det er så fedt at mødes med andre lokale, få ejerskab og gøre det fordi man virkelig holder af Frederiksberg,” siger Rachel Pryce Roed.

Rachel Pryce Roed er initiativtager til projektet. Foto: Martin Sørensen

Projektet begyndte for 14 måneder siden og alene i 2020 har affaldstropperne gået 20 skraldegåture og indsamlet tæt på 500 bæreposer med affald.

Frederiksbergfonden har støttet ’Dråben i havet Gør en forskel’ med 25.000 kroner. En del af pengene er allerede brugt til indkøb af flere affaldssnappere.  Donationen skal også bruges til at fremstille klistermærker til byens butikker, der på døren kan sætte en venlig appel til kunder og forbipasserende om god affaldspli.

Følg med her https://www.facebook.com/draabenihavet

Tilmeld dig vores nyhedsbrev