Stadsarkitekt modtager Frederiksberg Fondens Hæderspris 2015

Frederiksberg er inde i en rivende udvikling. Flere og flere får øjnene op for byens kvaliteter, og i dag bor der flere end 103.000 indbyggere i landet tættest befolkede kommune mod knap 90.000 for femten år siden. Forandringen af byen har krævet planlægning, omtanke og visioner. Og drivkraften bag har om nogen været tidligere stadsarkitekt Ejvind Rostgaard, der som en anerkendelse af indsatsen modtog FrederiksbergFondens Hæderspris 2015 på 50.000 kroner.

Ejvind Rostgaard var i 34 år været ansat i Frederiksberg Kommune og blev i begyndelsen af 1990 chef for sammenlægningen af Bygningsinspektoratet og Byplanlægning.  Læren af flere mindre vellykkede projekter på blandt andet Platanvej var, at byudvikling i høj kvalitet og med respekt for bygningsarven krævede, at planer og det efterfølgende myndighedsudøvelse blev samlet under én hat på ét hoved: nemlig stadsarkitektens.

Og under Ejvind Rostgaards sikre ledelse er jernbane- og industriarealer over jorden i dag erstattet af nye byrum, boliger, butikker og erhverv. Samtidig er metro og cykelstier nye transportveje. Ejvind Rostgaards høje arkitektoniske ambitioner har været bærende for udviklingen, som i dag forener det historiske og det moderne Frederiksberg på en måde, som værdsættes højt af borgerne.

For blot at nævne nogle eksempler er Frederiksberg Centret på de tidligere DSB-arealer, metroen og den grønne cykelrute. Porcelænshaven, Flintholm og Nimbus er nye boligområder på tidligere industrigrunde. Bevarende lokalplaner og kommunal præmieringsordning. Byfornyelsen i svømmehalskvarteret, opretning af butiksfacader på blandt andet Godthåbsvej, Falkoner Alle og Gammel Kongevej og udbygningen af de statslige uddannelsesinstitutioner CBS, Copenhagen Business School, og KVL, Det Biovidenskabelige Fakultet for Fødevarer, Veterinærmedicin og Naturressourcer, tidligere Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole.

Ejvind Rostgaard lod sig pensionere som stadsarkitekt i 2012, men har efterfølgende løst konsulentopgaver for Frederiksberg Kommune.

Se videoklip fra prisuddelingen:

Hædersprisvinder Ejvind Rostgaard i midten med Mads Lebech og Martin Dahl og Sys Rovsing
Hædersprisvinder Ejvind Rostgaard i midten med Mads Lebech og Martin Dahl og Sys Rovsing

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev