Bodil Jørgensen tilbage til Frederiksberg Allè

Som ung skuespiller fik Bodil Jørgensen i 1992 sit gennembrud i monologen ”Den menneskelige stemme” på Betty Nansen-teatret.  23 år senere blev hun kåret som Årets Skuespiller 2015 og vinder af Teaterflisen og får dermed sit helt egen flise med relief på Frederiksbergs ”Walk of Fame” på netop Frederiksberg Allé.

Afsløringen af hvilken kendt og skattet skuespiller, der modtager folkets pris, har udviklet sig til en stor og traditionsrig begivenhed, som sætter spot på Frederiksberg som en by med et rigt kulturliv og en lang og ubrudt teatertradition for dramatik og morskab. Og netop Bodil Jørgensen kan spille både sjov og alvorlig. Med sin særegne stil og evne til at favne og ramme bredt, fra det dystre og dybsindige til det skøre og skingrende morsomme, leverer hun begavet underholdning, knugende alvor og ikke mindst tåkrummende komik.

Årets prisvinder hviler i sig selv og er helt sin egen på en kejtet måde, og så har hun fået danskerne til at græde mange gange, understregede Frederiksbergs borgmester Jørgen Glenthøj (K) ved prisoverrækkelsen fredag den 18. september.

”Af grin. Og af alvor. Nogen gange begge dele samtidig. Hun har som skuespiller sin helt egen timing. Det er som om, hun hiver skuespillets tandhjul fra hinanden og sætter dem sammen igen – en lille tak skævt i forhold til normalt… Vi har set hende som Karen i Idioterne, som mor i Hvidstengruppen og som uforståelig sønderjyde i folkedragt i Rytteriet, ” sagde Jørgen Glenthøj, og Bodil Jørgensen kunne ikke dy sig:

”Hold din kæft”, sagde hun på spontant sønderjysk med reference til den akavede rolle i satireprogrammet Rytteriet.

Ellers var det en ydmyg og meget rørt Bodil Jørgensen, der modtog Teaterflisen og de medfølgende 25.000 kroner, som hun efterfølgende donerede til landsindsamlingen til de syriske flygtninge.

”Da jeg blev syg, opdagede jeg igen, hvor vigtig ens familie er. Og de flygtninge, vi har nu, er jo også mennesker, der kæmper for deres familier,” pointerede Bodil Jørgensen..

Prisuddelingen er et samarbejde mellem Frederiksberg Kommune, FrederiksbergFonden, Frederiksberg Bladet og Cafe Promenaden. Teaterflisen er støttet økonomisk af FrederiksbergFonden. Det var18. gang, at Teaterflisen blev uddelt, og det er læserne af Frederiksberg Bladet, der indstiller, hvem der skal have prisen.

I år var Bodil Jørgensen i konkurrence med Danica Curcic, Mille Dinesen, Anette Støvelbæk, Cecilie Stenspil, Jens Jørn Spottag, Jimmy Jørgensen, Nicolas Bro, Peter Gantzler og Thure Lindhardt.  Blandt tidligere modtagere kan nævnes Anders Matthesen, Ghita Nørby, Bodil Udsen, Mads Mikkelsen, Ulf Pilgaard og Nikolaj Lie Kaas.

Samtlige flise-portrætter af årets skuespillere er tegnet af illustrator, bladtegner og grafik Jens Hage og kan betragtes på fortovet ud for restaurant Promenaden.

Initiativtager Johnny Gehlsen, prismodtager Bodil Jørgensen med pengegave og miniature af teaterstenen ved siden af Martin Dahl fra FrederiksbergFonden og borgmester Jørgen Glenthøj. Bodil Jørgensen gav straks de kr. 25.000,- videre til Syriens flygtninge. Foto: Martin Sørensen.
Initiativtager Johnny Gehlsen, prismodtager Bodil Jørgensen med pengegave og miniature af teaterstenen ved siden af Martin Dahl fra FrederiksbergFonden og borgmester Jørgen Glenthøj. Bodil Jørgensen gav straks de kr. 25.000,- videre til Syriens flygtninge. Foto: Martin Sørensen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev